Liberaler i riksdagen vill satsa på Södertörn för att säkra Sveriges tillväxt

Dela

Stockholmsregionen är landets stora tillväxtmotor, hela 40% av Sveriges tillväxt sker i regionen. I den södra delen av Stockholm, Södertörn, är tillväxten i många avseenden ännu högre. Riksdagsledamöterna Malin Danielsson (L) och Nina Lundström (L) pekar i sin motion på fyra satsningar som bör göras för att säkra fortsatt tillväxt på Södertörn.

I den södra delen av Stockholm, Södertörn, är företagstillväxten högre än i länet som helhet och tillväxten i antalet anställda är starkare på Södertörn än i Stockholms län och i Sverige som helhet. Fram till 2030 beräknas 70 000 bostäder och 90 000 arbetstillfällen tillkomma på Södertörn. Detta lyfter två liberala riksdagsledamöter, Malin Danielsson (L) och Nina Lundström (L) i en motion till riksdagen under årets allmänna motionstid. De pekar ut fyra viktiga satsningar för att försäkra fortsatt tillväxt på Södertörn: finansiering av Tvärförbindelse Södertörn, ytterligare en passage över Södertälje kanal, att Bytespunkt Flemingsberg genomförs och att ett grepp väg 225 tas både sett till trafiksäkerhet och transporter. 

    -Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och för att fortsätta vara det är det nu dags att se Södertörns potential. I Flemingsberg växer ett nytt affärsdistrikt fram, ibland annat Nynäshamn, Albyberg och Nykvarn etableras verksamhetsområden och i samtliga kommuner på Södertörn byggs det bostäder i stor omfattning. Nu behöver infrastrukturen också hänga med, säger Malin Danielsson (L), riksdagsledamot. 

Nina Lundström (L) lyfter Södertörn som en föregångare när det gäller hållbara transporter. 

- Södertörn är en föregångare vad det gäller hållbara transporter vilket vi tycker bör uppmuntras. De har lyckats minska sina klimatutsläpp med 70% genom att samordna varudistributionen till de kommunala verksamheterna. Norviks hamn i Nynäshamn lägger grunden för att fler transporter från övriga i Europa till Stockholmsregion kan flyttas över från lastbilar till sjötransporter och trafiksäkerheten ökas på vägar som exempelvis väg 225, säger Nina Lundström (L), riksdagsledamot.

Bo Källström (L), kommunalråd i Huddinge instämmer och välkomnar de satsningar som pekas ut i motionen. 

   -Nu är det dags att på allvar göra något åt obalansen i Stockholmsregionen. Vi i Huddinge satsar för att ta ledningen i arbetet för ett växande Södertörn. Då behövs att staten också satsar.  För tillväxten, jobben och miljöns skull, säger Bo Källström (L), kommunalråd i Huddinge Kommun. 

Motionen i sin helhet finns här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/sodertorns-infrastruktur_H8022670

Nu inleds hanteringen av motioner i riksdagen. 

Nyckelord

Kontakter

Malin Danielsson (L), riksdagsledamot, Malin.danielsson@riksdagen.se,
telefonnummer: 072 206 53 69

Nina Lundström (L), riksdagsledamot, Nina.lundstrom@riksdagen.se,
telefonnummer: 072 204 50 24

Bo Källström, kommunalråd, Huddinge kommun, Bo.kallstrom@huddinge.se,
telefonnummer: 070 198 10 35

Sofia Nilsson, politisk sekreterare, Huddinge kommun, Sofia.nilsson@huddinge.se,

telefonnummer: 070 975 04 20

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

Tredubblad satsning på digitalisering i Huddinge12.10.2020 13:20:11 CESTPressmeddelande

Satsningen på en digitaliseringspott för att snabba på genomförandet av viktiga digitaliseringsprojekt i Huddinge har blivit en stor framgång. Därför väljer den styrande koalitionen nu att tredubbla satsningen i Mål & Budget för 2021. Förutom sexmiljonerssatsningen på en digitaliseringspott prioriterar koalitionen även en satsning på digitala lösningar inom elevhälsan och kompetensutveckling inom digitalisering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum