Djurens Rätt

Lidl antar global buräggsfri policy – berör 10 000 butiker

Dela

Redan under påsken 2013 valdes buräggen bort från de svenska butikshyllorna och nu tar Lidl ett globalt grepp kring frågan om ägg från hönor i bur. En ny policy slår fast att alla skalägg samt alla produkter under det egna varumärket skall vara fria från burägg.

Foto: Shutterstock/PCHT
Foto: Shutterstock/PCHT

Beslutet är en överenskommelse med det internationella nätverket Open Wing Alliance, där svenska Djurens Rätt ingår. Lidl har expanderat kraftigt i hela Europa i över 40 år och är nu verksamma i 30 länder världen över. Den nya policyn berör omkring 10 000 butiker.

– Som en av de snabbast växande livsmedelskedjorna i Europa och världen, är Lidls beslut att bli 100 % buräggsfria en stark indikator på att burhållning av hönor snart kommer att vara en kvarleva från det förflutna. Genom att ta fram en policy som innefattar både skalägg och ägg som ingrediens visar Lidl att de tar sitt engagemang för djurskydd på allvar, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Globalt sett ska policyn vara genomförd senast till år 2025 men i Sverige ska beslutet vara implementerat redan i år.

– Redan till påsken 2013 gick vi över till att bara sälja ägg från frigående höns. Nu tar vi nästa steg och målet är att alla ägg, även som ingrediens, ska komma från frigående höns senast i december 2016, säger Katarina Rosenqvist, hållbarhets- och kommunikationschef, Lidl Sverige.

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Willys, Lidl och PrisXtra valt bort buräggen från de svenska hyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom samarbetet med Open Wing Alliances har Sodexo, Rema 1000, Aldi Sud och Aldi Nord antagit nya policys mot burägg under 2016.

Nyckelord

Bilder

Foto: Shutterstock/PCHT
Foto: Shutterstock/PCHT
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Viktiga steg framåt men fler steg behövs - Djurens Rätt om förslaget till ny djurskyddslag10.1.2018 14:38Pressmeddelande

Den 11 januari kommer regeringen att fatta beslut om ett förslag till en uppdaterad och moderniserad djurskyddslag, ett förslag som därefter går vidare till Lagrådet. Djurens Rätt gläds åt bra ändringar rörande övergivna katter, elefanter och sjölejon på cirkus och att minkarna på pälsdjursfarmerna finns med, men förväntar sig fler initiativ för djuren i Sverige framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum