Naturvetarna

Life science och IT-branschen efterfrågar naturvetare

Dela

Forsknings- och utvecklingsintensiva branscher har på senare år anställt naturvetare som aldrig förr. En ny studie visar att trenden kommer att hålla i sig.

Life science, konsult- samt IT-branschen kommer att efterfråga än fler naturvetare till 2026. Det visar en unik kartläggning av Naturvetarna.

-          Dessa branscher har växt på senare år och vår prognos är att de kommer behöva fler naturvetare på fem år sikt. Det kan låta motsägelsefullt, när stora delar av ekonomin för närvarande bromsat in, men vi förutspår att dessa branscher kommer vara kraftfulla år 2026, säger förbundsdirektör Per Klingbjer.

Digitaliseringen och den ökade efterfrågan på avancerade konsulttjänster kommer, förutom en större efterfrågan på naturvetare, också innebära skärpta kompetenskrav för naturvetare.

-          Utöver spetskompetens behövs ofta en bredd.  Genom att exempelvis stärka upp sin kompetens inom IT, matematik samt sälj- och marknad kan naturvetare med en annan grund öka sitt värde på arbetsmarknaden, säger Per Klingbjer.

Några heta framtidsyrken för naturvetare 2026:

  • Data Scientist
  • IT-Akademiker
  • Clinical Research Associate
  • Medical Science Liaison
  • Projektledare
  • Regulatory Affairs Specialist

För ytterligare information, v.v. kontakta:

Marita Teräs, utredare, tfn 08-466 24 81

Per Klingbjer, förbundsdirektör, tfn 073-366 24 38

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum