Åre 2019

Liftsystem, byn och trafiken - så ser det ut under alpina VM

Dela

Åre i VM-skrud är ett lite annorlunda Åre än det de flesta är vana vid. Byns centrum förvandlas till ett läckert festivalområde och Medal Plaza och Nationalarenan blir en mäktig hyllning till den alpina skidsporten. Fortsätt läsa för mer information om hur Åre förvandlas till VM-by.

3D-bild över hur arenan kommer att se ut. Foto: Dohrns Exhibition & Events.
3D-bild över hur arenan kommer att se ut. Foto: Dohrns Exhibition & Events.

Alpina VM 2019 arrangeras på Sveriges Alpina Nationalarena som är Sveriges ledande alpina tävlings- och träningsanläggning. Tack vare väl genomtänkta transportleder och pistdragningar i systemet kan den alpina eliten tävla och träna utan hindra övriga besökare som vill åka skidor.

På arenan byggs en läktare upp framför arenahuset. Till vänster i bilden kommer det att finnas publikplats för besökare med entrébiljett.

Liftsystem

Åre 2019s vision är Inspire the World to Ski och därför vill vi att alla ska kunna njuta av den egna skidåkningen även under tävlingsperioden. Alla som vill ska kunna åka skidor i systemet och även in på arenan. Eftersom alla SkiPass gäller som entrébiljett till VM-tävlingarna vill vi givetvis att så många som möjligt tar chansen att kombinera åkning med att se alpina tävlingar i världsklass live!

Alla nedfarter utom de som används vid tävling kommer att hållas öppna som vanligt. De nedfarter som används under tävling är Gästrappet, Lundsrappet, damernas störtlopp och herrarnas störtlopp men det kommer att gå att ta sig runt i systemet utan problem.

Under alpina VM 2019 kommer Hamrebacken i Duved att användas som tränings- och kvaltävlingsarena. Mer information om det finns i tävlingsprogrammet på www.are2019.com/program.

Parken i Åre kommer att förvandlas till Medal Plaza där det bland annat hålls prisceremonier. Gångvägen från stationen kommer att vara öppen när scenen inte används.

Festivalområde och Medal Plaza

Åre torg kommer att bli festivalområde och en självklar samlingsplats under alpina VM. I direkt anslutning till torget ligger parken som blir Medal Plaza under alpina VM. Det är där våra stjärnor ska hyllas efter tävlingarna och den stora scenen kommer att bli ett självklart blickfång och en naturlig samlingsplats för alla besökare. Parkeringen vid tågspåret, väster om gamla stationshuset,  kommer att bli våra sponsorers egen by i byn. Avstängningarna i byn kommer att se ut ungefär som under Höstmarknaden.

Våra sponsorer kommer att bygga upp en egen by på parkeringen vid järnvägsspåret, väster om stationshuset.

Trafik och parkering

Det kommer att vara mycket folk i och runt byn under alpina VM vilket gör att framkomlighet och parkeringsmöjligheter kan vara begränsade. För att underlätta kommer det att finnas rymliga parkeringar, så kallade Park & Ride, i Duved och i Björnänge. Det kommer att gå bussar mellan parkeringarna och byn för att få ett så smidigt flöde som möjligt. Parkeringsavgiften på våra Park & Ride-parkeringar avgörs av hur många som åker i bilen: ju fler som samåker desto billigare blir det. Och dessutom, utsläppsfria bilar parkerar gratis! Intäkterna från parkeringarna går till det lokala föreningslivet som kommer att hjälpa till vid våra Park & Ride – områden.

Skidbussar och extra insatta bussar kommer att trafikera byn och gör det möjligt att ta sig runt i byn och till Björnen, Tegefjäll och Duved. Det kommer inte att finnas allmänna parkeringar vid arenan men det finns gott om bussar och alla VM-områdena ligger inom gångavstånd.

Besökare som kommer till Åre med bil och ska stanna flera dagar rekommenderas att kolla så att det finns parkering vid det bokade boende innan ankomsten till Åre. Parkeringarna vid Kabinbanan, Rödkullen och Björnen kommer att vara öppna som vanligt. Halva parkeringen vid Holiday Club kommer också att hållas öppen.

Nyckelord

Bilder

3D-bild över hur arenan kommer att se ut. Foto: Dohrns Exhibition & Events.
3D-bild över hur arenan kommer att se ut. Foto: Dohrns Exhibition & Events.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum