Svenskt Trä

Limträ – det trendiga materialet för ditt inomhusprojekt i höst

Dela

Alla som gillar att snickra och skapa ska inte behöva ta paus bara för att det blir kallt och mörkt ute. Med limträ går det att ta med sig snickarglädjen inomhus. Det är ett lättarbetat och starkt material som är enkelt att bearbeta med verktyg som de flesta har hemma.

Foto: Visualisera arkitektur AB.
Foto: Visualisera arkitektur AB.

– Limträ är vackert och rustikt och passar lika bra inomhus som utomhus, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Limträ är hyvlade granlameller som är industriellt hoplimmade. Det är ett konstruktionsmaterial som ofta används som bärande stomme i miljöanpassade byggnader, men eftersom det är lätt att bearbeta med enkla handverktyg, är det också perfekt till mindre gör-det-själv-projekt. Det finns i många dimensioner och bygghandlarna har ofta flera olika limträbalkar och -pelare på lager.

Kunskaps- och inspirationsbank på nätet
– I somras delade vi med oss av tips och inspiration till alla som var sugna på att bygga något nytt till trädgården, allt från grillbänkar och torkställningar till odlingslådor och gungor. Det visade sig vara uppskattat då nästan 1.8 miljoner har nåtts av kampanjen och limträ funkar ju även om man vill bygga inomhus, säger Johan Fröbel.

På www.byggbeskrivningar.se finns inspirationsprojekt med beskrivningar i både text och bild som hjälper till att ro snickeriet i hamn. Varje projekt har tydliga steg-för-steg-anvisningar och det är en blandning av projekt som passar både nybörjare och mer erfarna.

Från hyllor och bänkar till sängar och hus
– Det enklaste limträprojektet är antagligen en skärbräda till köket, men limträ är ett material som erbjuder något för alla nivåer. För de som vill bygga snygga hyllor eller sittbänkar med förvaring, ett maffigt matbord i solitt trä eller en mysig loftsäng, berättar Johan Fröbel.

Om man vill skapa en öppen planlösning och måste växla av en bärande innervägg kan man få hjälp av dimensionsprogrammet på sajten. Med det går det att beräkna rätt dimensioner och mått på allt från bjälklag och pelare till takåsar.

– Det finns mycket att inspireras av på byggbeskrivningar.se – projekt för en hel höst och vintersäsong, säger Johan Fröbel.

Besök www.byggbeskrivningar.se för information och tips från branschorganisationen Svenskt Trä.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Visualisera arkitektur AB.
Foto: Visualisera arkitektur AB.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CETPressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum