Svenskt Trä

Limträ – hemmasnickarens nya favoritmaterial

Dela

Att limträ är ett allsidigt material har visat sig i branschorganisationen Svenskt Träs tävling ”Sommarens bästa limträbygge 2019”. Många ambitiösa hemmasnickare och lika många projekt deltog i tävlingen. Vinnaren röstades fram av svenska folket på Facebook och förstapriset gick till Fredrik Jansson för hans uterum i limträ.

- Då vi skulle ha skjutpartier och glastak var vi tvungna att satsa på en rejäl konstruktion. Valet föll på limträ som är formstabilt, prisvärt och lättarbetat. Jag är mycket nöjd med hur det blev, säger Fredrik Jansson som vann tävlingen Sommarens bästa limträbygge 2019.

Tävlingen Sommarens bästa limträbygge anordnades av Svenskt Trä med syftet att få allmänheten att upptäcka de många positiva egenskaper som limträ har. Det är ett material som erbjuder möjligheter att bygga både miljömässigt, snabbt, vackert och modernt. Limträ är enkelt att hantera även för de som inte är proffs och köpa hos den lokala byggvaruhandeln.

I tävlingen blev det tydligt att limträ fungerar bra till mer än bärande konstruktioner i stora byggen – till exempel som inredningsdetalj eller möbler för både inne- och utomhusmiljöer. Tävlingsbidragen bestod av både mindre och större limträprojekt – allt från praktiska blomlådor, bekväma bänkar och smarta arbetsbord till lättskötta utomhusmöbler och hela trädgårdspaviljonger. Det bidrag som genererade flest röster var ett uterum byggt i limträ av Fredrik Jansson. Som belöning för sitt kreativa slit får Fredrik ett stort grattis och ett presentkort på bygg- och trämaterial värt 5 000 kronor.

- Värt att tänka på är att limträ behåller sin form till hög grad och rör sig inte på samma sätt som massivt virke kan göra vid fuktförändringar. Det gör limträ till ett utmärkt material för utomhusmöbler, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Om limträ
En del misstar limträ för limfog. Limträ är uppbyggt av sammanlimmade brädor av trä där fiberriktningen i brädorna går parallellt med längden. Genom att limma samman flera skivor bildas ett mycket hållbart material. Vill du veta mer om skillnaden mellan limfog och limträ, besök byggbeskrivningar.se. Det är en hemsida med inspiration, beskrivningar och instruktioner för alla hemmasnickare som vill bygga proffsigt i trä. Mer information om limträ finns i Svenskt Träs byggbeskrivningar ”Bra att veta om limträ”, ”Snickra med limfog” och i fickhandboken Limträ PocketGuide.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
+46 8 762 79 68, johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se 

Nyckelord

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Nytt leveransrekord för lagerbalk11.5.2021 15:02:47 CEST | Pressmeddelande

Den gröna byggtrenden håller i sig vilket gör att framtiden för limträ fortsätter att se ljus ut. Efterfrågan är högre än någonsin och allt fler limträbalkar och limträpelare säljs numera via bygghandeln som insett vikten av att ha rätt produkter i lager. April 2021 blev en rekordmånad för lagerbalk sedan mätningarna startade 1997 och försäljningen visade en ökning med drygt 26 procent jämfört med föregående år.

Woodlife Sweden – ny utställning om svensk träarkitektur, design och hållbar stadsplanering13.4.2021 10:07:00 CEST | Pressmeddelande

Utställningen Woodlife Sweden presenterar 40 svenska träprojekt som visar hur arkitektur och design kan bidra till minskad klimatpåverkan. Woodlife Sweden har producerats av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter, i samarbete med branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna, och riktar sig till både svenska och internationella målgrupper. Utställningen syftar till att öka intresset för hållbar utveckling och öppna för nya samarbeten mellan aktörer inom hela träindustrin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum