Lindholmen Science Park

Lindholmen Science Park undertecknar Deklaration för en stark demokrati

Dela

Lindholmen Science Park vill bidra till att göra demokratiska värderingar och livskvalitet till självklara utgångspunkter i den svenska innovationssfären. Under dagens undertecknande var även Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år, på plats.

Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park
Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park

Den moderna demokratin kan ses som samhällelig samverkan. På så sätt har demokratin likheter med Lindholmen Science Park i dess roll som neutral samverkansmiljö för svensk innovationskraft. I 20 år har framgångsrik samverkan skapats på regional, nationell och internationell nivå. Innovation för samhällsutveckling är i fokus, där perspektivet att bidra till förbättrade demokratiska värden är centralt: i vision och i vardag.

– Det är av stort samhällsvärde att Lindholmen Science Park präglas av ett starkt engagemang för demokratin och dess värderingar. Lindholmen Science Park är en viktig innovativ och nyskapande kraft – en förebild för andra aktörer inom näringslivet, och som nu bekräftar att demokratin är en angelägenhet för oss alla. Den är värd att värna varje dag, säger Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år.

I deklarationen görs flera åtaganden från Lindholmen Science Park. Bland annat inom AI Sweden och Medier & demokrati, två innovationsmiljöer där det demokratiska perspektivet är särskilt naturligt.

– Vi kommer under 2021 att intensifiera arbetet med att införliva demokratiperspektivet i vår verksamhet. De satsningar som görs ska ses som en ambitiös start, med målet att i ännu större utsträckning än tidigare bidra till att göra demokratiska värderingar och livskvalitet till självklara utgångspunkter i den svenska innovationssfären, säger Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park.

Åtaganden för demokratin

  • Lindholmen Science Park har med stöd av Riksbankens Jubileumsfond anställt Jenny Wiik, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, som Flexitforskare. I forskningsprojektet ”Automatiseringen av journalistiken” är ett mål att identifiera hur grundläggande journalistiska och demokratiska värden kan formas och levas ut vid automatisering av journalistik.

  • AI Sweden och Medier & demokrati har initierat och driver projektet ”Future of Democracy” med målet att etablera en nationell plattform för dialog, kunskapsutbyte och samverkan i gränssnittet mellan snabba teknologiska omvälvningar och demokratins utveckling. För hösten 2021 planeras konferensen “Future of Democracy – sustainable citizenship in a digital age”. 

  • Lindholmen Science Park engagerar sig i den globala satsningen "International Youth Think Tank", där ungdomar utvecklar sina bästa argument för varför ett öppet och demokratiskt samhälle ger de mest önskvärda förutsättningar som främjar en human utveckling av världen.

  • Lindholmen Science Park samverkar även för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och minska diskriminering. Till exempel genom mentorskap för ungdomar med utländsk bakgrund samt Jobbsprånget, en nationell satsning för att öka möjligheten för personer med utländsk utbildning att arbeta i Sverige.

  • 2021 kommer Demokratikommitténs demokratistuga ges möjlighet att aktiveras inom Lindholmen Science Parks fysiska miljö, där cirka 30 000 personer – i normalläge – är i aktivitet varje dag.

Bakgrund:
Kommittén Demokratin 100 år har i uppdrag att planera och genomföra insatser och aktiviteter för en stark demokrati. Deklarationen är en del i kommitténs arbete med att etablera den nationella samlingen Vår demokrati – värd att värna varje dag. Deklarationen tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park
Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild
Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park
Tord Hermansson, Lindholmen Science Park och Peter Örn, Kommittén Demokratin 100 år. Bild: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Lindholmen Science Park är en samverkansmiljö inom styrkeområdena transport, AI, ICT, visualisering och media. Vi erbjuder en neutral arena där näringsliv, akademi och myndigheter tillsammans driver innovation för samhällsutveckling. I 20 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten på regional, nationell och internationell nivå.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Kraftsamling ska ta bort hinder för framtidens transporter30.11.2020 08:49:31 CETPressmeddelande

Plötsligt kommer elscootrarna till stan. Många anammar det nya transportsättet med glädje, samtidigt som missnöjet växer över scootrar som skräpar längs trottoarer och cykelbanor. Men kommunerna saknar praktiska och juridiska redskap att arbeta proaktivt för att styra utvecklingen och det är oklart hur de ska samarbeta med olika aktörer. Den sortens hinder och utmaningar ska identifieras i ett nytt Drive Sweden-projekt där Trafikverket och kommunerna Linköping, Lund, Stockholm och Göteborg samarbetar.

Sverige spänner AI-musklerna för omvärlden: Samlar eliten på global konferens med världens största matchmakingevent16.11.2020 14:48:19 CETPressmeddelande

Sverige ligger i framkant vad gäller innovation och tar nu ett ännu större grepp och stoltserar internationellt med kompetensen inom AI. Med start den 17 november samlas den svenska och internationella AI-eliten för det globala eventet Sweden Innovation Days som anordnas av AI Sweden – Sveriges nationella AI-center, Energimyndigheten, Ignite Sweden, SISP - Swedish Incubators & Science Parks, och Vinnova - Sveriges innovationsmyndighet. Syftet är att visa upp Sverige som ett ledande techland och skapa nya kontaktytor, för att attrahera internationell talang och investeringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum