Linköpings kommun

Linköping är årets klättrare 2020

Dela

Idag presenterar Svenskt Näringsliv resultatet av årets rankning i attitydundersökningen ”Lokalt Företagsklimat”. Linköping klättrar starkt med hela 36 placeringar uppåt.

Foto: Linköpings kommun
Foto: Linköpings kommun

Enkätsvaren offentliggjordes i våras, 26 maj, och redan då kunde man se en tydlig indikation på att Linköpings vikande trend sedan 2015 hade brutits. I enkätsvaren för 2020 klättrade Linköping i det sammanfattande omdömet från 3,25 till 3,41 vilket är över riksgenomsnittet. I jämförelsegruppen ”Större stad” hamnar Linköping nu på en 6:e plats där listan toppas av Växjö.

- Detta är en stark indikator för att Linköping åter är på rätt väg. Inom kommunen har vi sedan länge en hög ambition att förbättra företagens villkor. Vi är dock ödmjuka inför att resan bara är påbörjad, vi lutar oss inte tillbaka utan ska fortsatt jobba hårt för att bli ännu bättre, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun, utvecklar resonemanget.

- Näringslivstaben arbetar, tillsammans med hela kommunen, inom en rad identifierade fokusområden för att förbättra villkoren för näringslivet. Parallellt stöttar vi innovationskraften och den tekniska spets som finns i Linköping och som gör oss till framtidsstaden. Båda dessa större utvecklingsområden kräver ett långsiktigt, samverkansorienterat och systematiskt arbete med kommunens Näringslivsprogram som plattform.

Trenden under den högkonjunktur som varit är att många snabbväxande kommuner brottas med liknande strukturella utmaningar som Linköping och därför tappat kraftigt i Svenskt Näringslivs rankning under senare år. Kombinationen av kraftig tillväxt i näringslivet och en ökad befolkning har skapat ett hårt tryck på den kommunala servicen.

- När det går bra för näringslivet går det även bra för kommunen. Därför är det viktig att vi under goda tider kan ställa om och skala upp vår service till företagen. Jag vill även passa på att tacka de många företag som tar sig tid att svara på frågor om vårt företagsklimat. Denna rankning och flera andra undersökningar är viktiga redskap för vår planering, avslutar Niklas Borg (M).

Kontakter

Erik Åqvist, enhetschef Näringslivstaben
0725-938 835, erik.aqvist@linkoping.se

Bilder

Foto: Linköpings kommun
Foto: Linköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Satsningar på nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro22.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Behoven av anläggningar och utemiljöer ökar i takt med att Linköpings kommun växer. Tillgänglighet och närhet till olika platser för idrott och fysisk aktivitet är av stor betydelse för Linköpingsbornas hälsa och välbefinnande. Som ett led i att uppnå det har Kultur- och fritidsnämnden idag tagit beslut för ett nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro.

Resurser ska endast gå till insatser som ger goda resultat för Linköpingsbornas bästa21.10.2020 09:32:29 CESTPressmeddelande

Linköpingsbor som är i behov av omsorgsstöd och hjälp ska få det och då finns det inte utrymme för att resurser läggs på insatser som inte leder fram till goda resultat för Linköpingsbornas bästa. Därför fokuserar Allians för Linköping på tydligare uppföljning av insatser, effektivare arbete samt utvärdering av kommunens omsorgsarbete i social- och omsorgsnämndens internbudget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum