Linköpings kommun

Linköping är en trygg kommun

Dela

Linköping är en trygg kommun. Samtidigt finns det förbättringsmöjligheter i de olika kommundelarna. Det visar en mätning som stiftelsen Tryggare Sverige har gjort på uppdrag av Linköpings kommun.

Mätningen omfattar både Linköpings kommun som helhet och elva utvalda områden. För Linköpings kommun som helhet ligger trygghetsindex på 1,47. Kommunen ligger därmed på den nivå som representerar normalvärde eller bättre. Av de elva utvalda områden som har undersökts har Berga och Landeryd bäst resultat med ett trygghetsindex på 1,16.

– Jag är stolt över att de allra flesta upplever Linköping som en trygg kommun. Trygga människor skapar bättre samhällen. Men varje otrygg Linköpingsbo är en för mycket, därför behöver vi jobba vidare med det här, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tryggare Sveriges förslag till fortsatt arbete är bland annat att i första hand fokusera på Ryd, Skäggetorp och Centrala Linköping. Dels för att dessa områden uppvisar högst siffror i trygghetsindex och dels för att invånarnas upplevda utsatthet för brott ligger högst här.

– Under 2018 går vi vidare med fördjupad analys för att få en tydligare bild av dessa områden. Då är det också intressant att titta på de områden som sticker ut positivt, säger Johan Edwardsson, säkerhetschef i Linköpings kommun.

I enkäten ingår 32 indikatorer som tillsammans bildar ett trygghetsindex. Skalan går från 0 (inga problem) till 6 (alarmerande problem). Nivå 0 - 2 representerar normalvärde eller bättre. Nivå 2,1 - 3,9 representerar problem som bör uppmärksammas, medan nivå 4 - 6 innebär problem som måste åtgärdas. Stiftelsen Tryggare Sverige konstaterar att det finns förbättringsmöjligheter i alla kommundelar i Linköpings kommun.

Undersökningen pågick under perioden 13 mars – 14 maj 2018. I urvalet ingick 3 261 personer i åldrarna 16 -85 år. Svarsfrekvensen var 54 procent.

Läs mer i trygghetsmätningen som bifogas.

För ytterligare information kontakta Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, telefon, 0722-40 07 40, eller Johan Edwardsson, säkerhetschef i Linköpings kommun, telefon 013-20 58 79, eller Magnus Lindgren, generalsekreterare stiftelsen Tryggare Sverige, telefon 0705-10 29 84.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Dokument

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum