Linköpings kommun

Linköping deltar i arbetet mot organiserad brottslighet

Dela

Linköping är en av fem kommuner som deltar i ett nationellt pilotprojekt för att motverka organiserad brottslighet. Målet är att stoppa bidrags- och assistansfusk inom välfärden genom stärkt samverkan.

Pilotprojektet är en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot grov och organiserad brottslighet. Syftet är att skapa en modell för ett utökat samarbete mellan de nationella myndigheterna och kommunerna i arbetet mot organiserad brottslighet. Arbetet leds av Polisens nationella operativa avdelning (Noa). 

Det är väldigt positivt att Linköping blivit utvald som en av fem pilotkommuner. Arbetet mot organiserad brottslighet, speciellt vad gäller bidragsbrott, är oerhört viktigt för Linköping. Vi har kommit en bit på vägen själva, men det är först när vi kan få till en effektiv samverkan med polisen och andra myndigheter som vi kan komma åt denna brottslighet på riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Upphandlingar ett riskområde

Målet med satsningen är att motverka och komma åt välfärdsbrott. Det kan till exempel handla om kriminella som ägnar sig åt näringsverksamhet, och som genom att kringgå lagar och regler missbrukar de skattefinansierade välfärdssystemen. Kommunerna spelar en viktig roll i att stoppa bidrags- och assistansfusket och att inte bevilja tillstånd till näringsidkare som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

– Projektet är just nu i uppstartsfasen. Under ett första möte med Noa fick vi från kommunens sida redogöra för de riskområden som vi ser kopplat till organiserad brottslighet. Ett exempel är upphandlingar, där det finns risk för att företag med kriminella kopplingar kan försöka vinna ett avtal med kommunen, säger säkerhetschef Anders Fernemark.

En viktig del i arbetet är också att bryta den kriminella rekryteringen i ett tidigt skede. Där spelar skola och socialtjänst en viktig roll.

Förutom Linköping deltar kommunerna Södertälje, Örebro, Helsingborg och Uppsala i pilotprojektet.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum