Linköpings kommun

Linköping förstärker klimatarbetet med energicoach

Dela

Små och medelstora företag i Linköping ska få stöd av kommunen för att energieffektivisera. I ett treårigt projekt ska företagen bland annat få individuell rådgivning.

Med statligt stöd ska Linköpings kommun anställa en coach på 50 procent som ska leda arbetet med rådgivning och stöd. Den energirådgivning som redan finns inom kommunen ska dessutom utökas med 50 procent.

– Det är mycket viktigt att få med företagen i kommunens klimatarbete och dessa medel riktade mot små och medelstora företag kommer att kunna göra skillnad, säger miljökommunalråd Nils Hillerbrand (MP). Satsningar på energieffektivisering ger ofta dubbel nytta, då den enskilda företagaren kan sänka sina kostnader och samtidigt bidra till en positiv klimatpåverkan.

Små och medelstora företag har stora möjligheter att energieffektivisera. Effektiviseringen är lönsam och oftast relativt enkel att genomföra. Trots det genomförs den inte i särskilt stor omfattning. Utan särskilda åtgärder kommer små och medelstora företag endast att genomföra cirka tio procent av sin energieffektivitetspotential till år 2030, enligt Energimyndighetens bedömning.

Linköping ska vara koldioxidneutralt år 2025. Det lokala näringslivet är en viktig grupp för att nå det målet. Projektet energi- och miljöcoacher är en del i det klimat- och energiarbete som är riktat mot företagen.

Målet för projektet är att minst 50 små och medelstora företag ska delta. Minst 90 procent av dessa ska ha genomfört åtgärder för energieffektivisering ett år efter att projektet är slut. Projektet ska ske i nära samverkan med kommunens energi- och klimatrådgivare och med det lokala näringslivet.

Stödet sker i form av uppsökande verksamhet och ett program med seminarieträffar och individuell rådgivning. Energimyndigheten ger stöd på drygt 1,7 miljoner kronor till projektet.

För ytterligare information kontakta miljökommunalråd Nils Hillerbrand (MP), telefon 0703-62 62 40 eller projektledaren, miljöstrateg Helena Kock Åström, telefon 013-26 30 25.

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum