Linköpings kommun

Linköping kommenterar infrastrukturpropositionen – önskar snabbare utbyggnad av nya stambanor

Dela

Linköping välkomnar att Ostlänken finns med i infrastrukturpropositionen. Samtidigt vill vi se nya stambanor för höghastighetståg för att bygga samman tillväxtregionerna, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och vice ordförande Paul Lindvall (M).

Linköpings nuvarande centralstation. En helt ny centralstation för höghastighetståg kommer att byggas i ett nytt centralt läge. Foto: Claes Lundkvist, Linköpings kommun. Bilden finns högupplöst nedladdningsbar nedan.

– Vi är glada för att Ostlänken finns med i infrastrukturpropositionen och tycker det är positivt att höghastighetståg är med. Men vi skulle vilja se större finansiering och vi skulle vilja se den betydligt snabbare när det gäller höghastighetståg. Från Linköpings sida vill vi se att det första steget blir stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm-Jönköping, precis som Sverigeförhandlingen föreslagit, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

– Det är välkommet att regeringen tydliggör att Sveriges tillväxtregioner behöver knytas samman med ett modernt järnvägsnät. Det räcker inte bara med att satsa på att ta igen det eftersatta underhållet. Ett robust järnvägsnät kräver nya spår. Det gäller nu att gå från ord till handling. Varje fördröjning av satsningar på modern järnväg är förenade med en dyr nota. Ostlänken måste förverkligas och den lösning som väljs i Linköping måste möjliggöra att det byggs ny järnväg med en fortsättning till Jönköping, säger kommunstyrelsens vice ordförande Paul Lindvall (M).

Nya stambanor för höghastighetståg är viktigt för Linköpings näringsliv och arbetsmarknad.

– Att lappa och laga på dagens stambanor är inte bra nog, vi behöver Ostlänken och vi behöver höghastighetståg. Investeringar i snabba, effektiva och miljövänliga järnvägar behövs. Linköping har många små och stora företag som behöver en bra och stabil infrastruktur för att kunna växa, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

– Med nya stambanor och höghastighetståg skulle Linköpings arbetsmarknad inom en timmes restid öka från dagens 200 000 arbetstillfällen till en miljon arbetstillfällen. Tillväxtregioner skulle byggas ihop och en utvidgad arbetsmarknad skulle innebära att näringslivets kompetensförsörjning underlättas.

För ytterligare information kontakta kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) 0722-40 07 40, eller Paul Lindvall (M), 070-211 44 82.

Nedladdningsbara pressbilder på Kristina Edlund och Paul Lindvall finns på Linköpings kommuns pressrum på Mynewsdesk.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum