Linköpings kommun

Linköping lyfter regionens bostadsbyggande

Dela

2015 blev ett rekordår för bostadsbyggandet i regionen, där Linköping stod för nästan två tredjedelar av de påbörjade lägenheterna under 2015. Det framgår av den bostadsstatistik Länsstyrelsen och Region Östergötland har tagit fram. Ett starkt bostadsbyggande i både Linköping och Norrköping är välkommet och bidrar till en stärkt tillväxt i regionen.

 – Det är glädjande att vår ambition om att bygga bort bostadsbristen märks. Efter år av alltför lågt bostadsbyggande har byggandet äntligen satt fart och så mycket som produceras nu har inte byggts i Linköping på decennier. Just nu jobbar vi hårt för att den utvecklingen ska fortsätta med planering av flera nya stadsdelar och kvarter, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Samtidigt visar rapporten att resurssvaga grupper riskerar att fortsätta stå utanför bostadsmarknaden. En utmaning som han sedan tidigare är väl medveten om och som kommer att kräva insatser från flera nivåer.

– Rapporten visar på ett akut behov av att hitta lösningar för grupper med ekonomiskt svagare ställning på bostadsmarknaden. Det är en utmaning för oss lokalt men också för regeringen. Vi måste få till en bättre prisbild och då behövs exempelvis ytterligare subventioner för att kunna bygga fler bostäder, det behövs initiativ för att standardisera boendet och tillfälliga undantag i lagstiftningen för plan- och byggprocessen men också fördelningsmässiga reformer, avslutar Elias Aguirre.

För mer information, kontakta Elias Aguirre, kommunalråd (S) och ordförande samhällsbyggnadsnämnden, 072-584 73 10

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum