Linköpings kommun

Linköping med i Byggstart Sverige - Nationell infrastrukturkonferens

Dela

Fredag 2 februari samlas politiker, ekonomer och infrastrukturexperter i Malmö för att delta i den nationella konferensen ”Byggstart Sverige”, som arrangeras för andra gången. I fokus för konferensen är en av svensk samhällsplanerings mest brännande frågor - Hur ska den nya höghastighetsjärnvägen finansieras?

Linköpings kommun är en av konferensens medarrangörer. För kommunen är utbyggnaden av höghastighetsjärnvägar och finansieringen av dessa en avgörande fråga för konkurrenskraft, arbetsmarknad och tillväxt.

– Ostlänken är oerhört viktig för Linköpingsborna och vårt näringsliv eftersom den öppnar upp en ny arbetsmarknad med Stockholm och Mälardalen. Det långsiktiga målet måste vara att bygga ihop de tre storstadsregionerna med nya snabba stambanor, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), som själv kommer att delta på konferensen.

Byggstart Sverige har som mål att öka kunskapen och föra diskussionen framåt i arbetet med att bygga landets framtida infrastruktur.

Sverigeförhandlingen har föreslagit att höghastighetsjärnvägen ska finansieras genom statliga lån via Riksgälden. Regeringen har tidigare slagit fast att en ny stambana inte ska skiljas ut från andra infrastruktursatsningar, men infrastrukturministern säger sig nu vara villig att ”vända på alla stenar” för att hitta en ekonomiskt ansvarstagande väg framåt. Det finns en rad olika förslag på alternativa finansieringsmetoder.

– Vi är positiva till Sverigeförhandlingens förslag och anser att det behövs en bred politisk överenskommelse om finansieringen av höghastighetsjärnvägar, säger Kristina Edlund.

Konferensen 2 februari täcker ett brett spektrum idéer om finansiering av infrastruktur, under moderatorledda panelsamtal, utfrågningar och presentationer. Medverkar gör bland andra riksgäldsdirektör Hans Lindblad, Dagens Industris chefredaktör PM Nilsson, Centerpartiets infrastrukturpolitiska talesperson Anders Åkesson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericsson, Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och tidigare riksdagsledamot (M), SEKO:s ordförande Valle Karlsson m fl.

De östgötska deltagarna i paneldiskussionerna är regionrådet Mats Johansson (S), Östsvenska handelskammarens VD Johanna Palmér och forskaren Johan Nyström från VTI.

Konferensen Byggstart Sverige 2018 arrangeras av Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Jönköpings län, Region Östergötland, Malmö stad, Helsingborgs stad, Lunds kommun, Hässleholms kommun, Borås stad, Jönköpings kommun, Linköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Regionsamverkan Sydsverige, stambanan.com, Götalandsbanan och Europakorridoren.

Programmet i sin helhet: www.byggstartsverige.se

För ytterligare information om konferensen, kontakta Therese Ulrika Lilja, projektledare Region Skåne, therese.lilja@skane.se 040-675 31 26, 0725-47 06 05.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum