Linköpings kommun

Linköping ska stärkas ytterligare som cykelstad

Dela

Idag sker en fjärdedel av alla resor i kommunen med cykel. Det gör Linköping till en framgångsrik cykelstad. Men kommunen har högre ambitioner än så, med siktet inställt på att Linköping ska ta täten bland Sveriges cykelstäder. Genom en rad satsningar ska cyklandet förstärkas ytterligare. Ett exempel är att

äldreboenden ska få tillgång till elcyklar så de boende kan göra utflykter.

I dag genomförs ett flertal åtgärder för att förbättra cyklandet i Linköping. Nya cykelbanor byggs, belysning och ny beläggning kommer till, trafiksignaler och cykelparkeringar förbättras. Utöver allt arbete som pågår satsar Koalition för Linköping (S, MP, L) på flera extra åtgärder som ska förbättra cyklandets förutsättningar och få fler att välja cykeln som första alternativ.

– Linköping är en stad där många väljer cykeln i första hand. Men vi vill att det ska vara ännu lättare. Inte minst när Linköping växer kraftigt är det viktigt att cykeltrafiken också utvecklas. Det händer massor på området och nu gör vi flera extra satsningar utöver det, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

För att främja cyklandet behövs informations- och kampanjinsatser. Det ska vara enkelt, säkert och lätt att navigera längs huvudcykelstråken. Kommunen ska därför ta fram en plan för cykelvägvisning och en visuell identitet som både är enkel att läsa och uppmärksamma.

- Vi satsar kraftfullt på att Linköping ska vara en sammanhållen och tät stad, där avstånden medger cykling. Men det behöver också bli lättare att hitta bästa och snabbaste vägen så att fler väljer att börja cykla, säger Elias Aguirre.

Mätpunkter för cykel ska sättas upp på 20 ställen i kommunen, för att kunna följa och mäta hur cyklandet utvecklas och utgöra underlag för trafikplaneringen.

Kommunen ska också starta en förstudie för att införa ett hyrcykelsystem i Linköping. Under 2016 ska kommunen göra en förstudie som tittar på potentiella målgrupper, uthyrningsnoder, IT-stöd och inköp av cyklar.

– I dag använder 24 procent av Linköpingsborna cykel som färdmedel, men målet är att 40 procent ska cykla år 2030. För att nå dit fortsätter vi att utveckla hela cykeltrafiksystemet och ett hyrcykelsystem kan göra det mer attraktivt att cykla, både för de som bor i Linköping och för besökare, säger Nils Hillerbrand (MP), kommunalråd.

Målgrupperna för många cykelsatsningar i kommunen har varit barn, unga och arbetspendlare. Nu ska även äldre personer få möjlighet att nyttja cykeln genom konceptet Cykling utan ålder. Det innebär att äldreboenden ska få tillgång till elcyklar som är anpassade för persontransporter och de boende kan göra utflykter tillsammans med volontärer.

– Cykling utan ålder är ett hälsofrämjande koncept där de boende får möjlighet att komma ut i naturen på ett nytt sätt. Det är ett exempel på hur vi tillsammans med frivilligorganisationer kan öka kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt bidra till ett hållbart resande, säger Nils Hillerbrand.

Totala satsningar på förstärkta insatser för cyklande

Hyrcykelsystem, förstudie 0,3 mnkr (2016)
Cykla utan ålder 0,3 mnkr (2016-2017)
Mätpunkter 1 mnkr (2016)
Vägvisningsplan 1 mnkr (2016-2017)

För ytterligare information kontakta kommunalråd  Elias Aguirre (S), 072-584 73 10, eller  kommunalråd Nils Hillerbrand (MP), 0703-62 62 40

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum