Linköpings kommun

Linköping stärker arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Dela

Många vuxna och barn lever i en vardag med hedersrelaterat förtryck och våld. Det drabbar både flickor och kvinnor samt pojkar och män. Ibland är också en och samma person både själv ett offer och samtidigt förövare gentemot andra. Det här är allvarliga och komplexa samhällsproblem som kräver ett särskilt bemötande och agerande jämfört med annat partnervåld. Därför stärker nu Allians för Linköping kommunens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Eftersom våld och begränsningar i hederns namn utövas kollektivt och har sina specifika uttryck krävs ett särskilt bemötande och agerande jämfört med annat partnervåld. Dessa uttryck kan skilja sig mellan olika familjer, då varje individ och familj är unik. Därför är det viktigt att all personal inom till exempel skola och socialtjänst har tillräcklig kunskap om vad denna speciella problembild innebär för att kunna förstå barns och vuxnas tänkande och situation i en familj som lever med en hedersideologi.

På social- och omsorgsförvaltningen finns från och med 1 mars den nya tjänsten “Utvecklingsledare hedersrelaterat våld och förtryck” som ska arbeta kommunövergripande med att på strategisk och operativ nivå samordna och utveckla det förebyggande och åtgärdande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Allians för Linköping satsar även 500 tkr extra för utveckling av arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck samt framtagning av en ny handlingsplan.

- Jag är oerhört glad över att vi äntligen har en samordnare på plats och att vi nu tar ytterligare ett steg för att fler ska kunna få leva ett liv som de väljer själva, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
582 23 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum