Linköpings kommun

Linköping utlyser arkitekttävling för ny simhall

Dela

Den 18 mars börjar den internationella projekttävlingen för hur Linköpings nya bad-, sim- och mötesplats kommer att se ut. Fem arkitektkontor kommer att väljas ut och gå till final. Det vinnande tävlingsbidraget tillkännages i mars 2017.

– Det här är en av årets mest intressanta arkitekttävlingar och det vinnande förslaget kommer ha stor betydelse för hela Linköping. Vi tror och hoppas att många vill delta, säger Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Prekvalificeringen pågår mellan den 18 mars och 28 april då det är öppet för alla arkitekter som vill delta, både i Sverige och utomlands, att skicka in sina intresseanmälningar. Under sommaren väljer en särskild jury ut fem av dessa som får vara med och tävla. Vilket av tävlingsbidragen som vinner avgörs i mars 2017. Allt under noga överseende av Sveriges Arkitekter som är garant för att projekttävlingen går rätt till. Sträng sekretess råder under tävlingsförfarandet enligt LOU och sekretesslagstiftning vilket innebär speciella restriktioner.

– Vi vill skapa en unik byggnad med en spännande arkitektur som inte går att hitta någon annanstans. Genom att ha en projekttävling hoppas vi fånga upp fler intressanta förslag än om vi hade haft en tävling där bara särskilt inbjudna arkitekter får delta, säger Kristina Edlund.

Hållbar bad-, sim- och mötesplats

Simhallsanläggningen kommer att finnas i en innerstadsmiljö och ska vara väl integrerad med Tinnerbäcksbadet och den omgivande park- och stadsmiljön. Byggnaden ska ha en hög arkitektonisk kvalitet och ha ett inkluderande formspråk.

– Vi vill utveckla staden i riktning mot ett mer hållbart samhälle varför det i tävlingen ställs krav på energieffektivitet och låg klimatpåverkan. Det ingår också ett stadsbyggnadsperspektiv där det finns stor frihet att lämna förslag på bebyggelsens höjd och utbredning samt anslutande gator, torg och andra byggnader, säger Jakob Björneke, kommunalråd i Linköping.

Projektet drivs i samarbete mellan Lejonfastigheter AB och Kultur- och fritidsförvaltningen samt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Linköpings kommun. Byggandet av den nya bad-, sim-, och mötesplatsen börjar hösten 2017 och planeras att vara klart under 2021.

Mer information om tävlingen finns på Sveriges Arkitekters webbsida i bifogad länk nedan.

För ytterligare information, välkommen att kontakta:

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande

kristina.m.edlund@linkoping.se

013-20 70 51

Jakob Björneke (S), kommunalråd

Jakob.bjorneke@linkoping.se

013-20 57 93

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum