Linköpings kommun

Linköping växer även på landsbygden

Dela

Det ska vara enkelt att bygga och bo på landsbygden. Linköpings kommun strävar därför efter att underlätta processen så långt det går. Landsbygdsutveckling ska också gå hand i hand med ett hållbart byggande där vi skyddar värdefull åkermark och natur.

Ett ökat intresse för byggnation av villor och småhus har resulterat i fler ansökningar. Under de fem första månaderna i år har vi släppt fram fler bostäder via förhandsbesked än vad som beviljades under hela 2020. Linköping slår därmed rekord i antal förhandsbesked för villor och småhus.

– För oss är landsbygdsutvecklingen viktig så att fler får möjlighet att skapa sitt boende samtidigt som vi tar ansvar för att skydda exempelvis värdefull åkermark. För tredje året i rad under mandatperioden ökar antalet bostäder via förhandsbesked och det är mycket glädjande, säger Stefan Erikson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

– Både byggandet av och planeringen för fler småhus har ökat under de senaste åren. I prognoserna framåt ser vi ett tydligt skifte där prioriteringen av småhus i kommande detaljplaner får större utrymme, allra helst på landsbygden, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Linköping är, näst efter Uppsala, den kommun som i Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2021 redovisar högst prognos för antalet byggda småhus, hela 290 småhus har från kommunens sida bedömts bli färdigställda under året.

Under hösten presenteras en rad nya förslag på hur kommunen vill underlätta för småhusbyggande på landsbygden. Bland annat presenteras en ny portal för byggande på landsbygden som riktar sig till markägare, småhusföretag och privatpersoner som vill bygga på landsbygden.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Linköpings sommarblommor skapar arbete1.12.2021 16:00:00 CET | Pressmeddelande

Linköpings kommun vidtar en rad insatser för att minska försörjningsstödet bland annat genom att tillskapa flera insatser med arbetslika aktiviteter. Det är viktigt att skapa aktiviteter inom områden som kan leda till egenförsörjning. Efterfrågan på arbetskraft inom de gröna näringarna ökar och behovet fylls idag ofta med utländsk arbetskraft. I Trädgårdsföreningens växthus odlas kommunens sommarblommor, lökar och annan växtutsmyckning och det kommer nu också att bli ett växtcentrum för 16 arbetslika aktiviteter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum