Linköpings kommun

Linköpings första artist-in-residence är på plats

Dela

Konstnären heter Justine Ghinter och kommer från Frankrike. Hon ska tillbringa tre månader i Linköping för att skapa en utställning som ska presenteras på konsthallen Passagen i början av 2021. Hon är den första konstnären som flyttar in i gästlägenheten i kulturhuset Agora.

Foto: Justine Ghinter
Foto: Justine Ghinter

Justine är utbildad på konstakademien i Tours, Frankrike och har bland annat ställt ut i Bryssel och i flera franska städer. Hennes konst består av tryck, collage, projektioner och videoinstallationer. Justine använder digital teknik för att skapa sina verk.

– Min praxis handlar om visuella frågeställningar, jag arbetar främst med videoinstallation, målning och tryck för att skapa nya sätt att titta på bilder, säger Justine Ghinter.

Kontakt med Tours

Kontakten mellan Justine och Linköpings kommun uppstod genom ett EU-projekt som drivs inom Kultur- och fritidsförvaltningen. Där finns en etablerad kontakt med kommunen i Tours.

– I februari var några tjänstepersoner från Kultur- och fritidsförvaltningen på konferens i Tours och på den vägen är det. Till våren 2021 kommer en konstnär från Linköping att utses för en tre månaders artist-in-residence vistelse i Tours, säger Elisabeth Asp, sakkunnig internationell samordnare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköping.  

Arbetar i ateljé på Skylten

Justine arbetar under sin vistelse i en ateljé på Skylten och bor i gästlägenheten i Agorahuset.

– Att upptäcka en ny plats är en möjlighet att vara i ett förvånat tillstånd och det är något jag söker när jag jobbar. Här är ljus, färger och dofter annorlunda, det ger mig material och styrka att arbeta med, säger hon.

En artist-in-residence kan även kallas residenskonstnär. Det är en konstnär eller någon som är verksam inom ett kreativt område som genom ett residensprogram, en institution, en stad eller arbetsplats får möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period i en annan miljö än den vanliga.

Ska utveckla nya idéer

– Residensprogram inleds för att öka utbyte av kunskap, skapa samarbeten och utveckla nya idéer och produkter. Men även för att ge utrymme för reflektion, nya influenser, bredda kontaktytor och utforska det egna skapandet i en ny kontext. Artist-in-residence-program har förekommit i den internationella konstvärlden sedan senare delen av 1800-talet, säger Elisabeth Asp.

Det här utbytet är ett samarbete mellan konsthallen Passagen, kulturhuset Agora, kulturhuset Skylten och kommunen i Tours samt konstnärsföreningen Mode d’Emploi. Projektet genomförs med stöd av kultur-och fritidsnämnden i Linköpings kommun.

Kontakter

Lars-Ove Östensson, konsthallschef Passagen
lars-ove.ostensson@linkoping.se, 013- 20 73 12

Elisabeth Asp, sakkunnig internationell samordnare
elisabeth.asp@linkoping.se, 013-26 35 75

Bilder

Foto: Justine Ghinter
Foto: Justine Ghinter
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum