Linköpings kommun

Linköpings kommun kommenterar Sverigeförhandlingens bud

Dela

Linköping är en av de orter Sverigeförhandlingen föreslår ska få station längs de nya höghastighetsbanorna. Samtidigt föreslår Sverigeförhandlingen att den nya banan ska byggas som en förbifart med en bibana in till Linköping. Det gagnar vare sig resenärerna eller stadens utveckling, anser Linköpings kommun.

– Trafikverket har redan sagt att en förbifart är en tekniskt dålig och samhällsekonomiskt olönsam lösning. En sådan är vi inte beredda att medfinansiera, så det blir en dyr affär för staten, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S)

– Vi ser detta som ett förhandlingsutspel, men att slutresultatet kan bli något annat. Med över 150 000 invånare är vi landets femte största kommunen och vårt passagerarunderlag behövs, säger Kristina Edlund (S).

Sverigeförhandlingen presenterade idag förslag på sträckningar och stationer för framtida höghastighetsbanor. Enligt Sverigeförhandlingen ska orterna mellan storstäderna i första hand få förbifarter, med anslutande bibanor till stationerna. För Linköping innebär förslaget i budet en bibana med stationsläge nära det nuvarande, samt att de nya perrongerna ska vara 420 meter långa för att de längre höghastighetstågen ska kunna stanna.

- Det positiva är att budet slår fast att vi ska ha en centralt belägen station med kapacitet att ta emot både höghastighetståg och regionaltåg

Kommunstyrelsens vice ordförande Paul Lindvall (M) utgår från att Sverigeförhandlingen kommer att få återkomma med ett nytt bud:

– Det är förvånande att Sverigeförhandlingen föreslår en lösning som har så stora nackdelar. Den måste komma tillbaka med ett alternativ som är bra för både resenärerna och för stadens utveckling. Vi är övertygade om att det finns bättre lösningar, säger Paul Lindvall (M).

– Ett positivt besked är att alla Ostlänkenkommunerna får stationer utmed banan. Det visar att vi har varit framgångsrika i vårt gemensamma och långsiktiga arbete. Det gör att Ostlänken ingår som en helhet i Sverigeförhandlingen, säger Paul Lindvall (M).

För ytterligare information kontakta Kristina Edlund (S), 072-240 07 40, eller Paul Lindvall (M), 070-211 44 82.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum