Linköpings kommun

Linköpings kommun redo att starta vaccinering

Dela

Sveriges vaccinering mot covid-19 kommer att starta den 27 december. De första som ska få del av vaccinet är de mest utsatta och därför börjar arbetet i kommunens särskilda boenden och bland dem som har hemtjänst.

– Linköpings kommun är förberedda för att kunna starta vaccineringen så fort det finns förutsättningar för det. Vi har en nära dialog med både våra utförare och regionen och känner oss trygga med att vaccineringen kan genomföras på ett säkert sätt, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping.

Så långt det är möjligt ska vaccineringen följa samma rutin som vid den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa. Vaccinet erbjuds först till dem som har störst behov och sker enligt följande prioriteringsordning:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre
  • Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård
  • Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer i punkterna ovan
  • Personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst
  • Övriga personer 70 år och äldre
  • Övrig personal inom hälso- och sjukvård
  • Övriga personer i riskgrupper
  • Övrig befolkning 18-69 år

För boende inom den kommunala omsorgen sker vaccineringen av ansvarig sjuksköterska på boendet eller av en annan legitimerad sjuksköterska. En läkare kommer också att finnas närvarande vid vaccinationstillfället.

Liksom all vaccinering i Sverige är denna frivillig, men ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan smittspridningen brytas. Varje individ som vaccinerar sig kan bidra till att rädda någon annans liv.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen, den betalas av staten.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum