Linköpings kommun

Linköpings kommun välkomnar en prövning i frågan om flygbuller

Dela

Länsstyrelsen har upphävt detaljplanen för bostäder i Ryd med hänvisning till att området kommer att påverkas för mycket av flygbuller från Malmen. Linköpings kommun välkomnar en prövning i högre instans.

– Vi behöver få besked om hur vi ska förhålla oss till nivåer för flygbuller i vår stadsplanering och det är bra att vi nu kan få detta prövat, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Detaljplanen för Ostkupan antogs av kommunfullmäktige i början av november. Planens syfte är att göra det möjligt att förtäta med fler bostäder för studenter i Ryd genom att bygga på parkeringen intill nuvarande studentbostäder. Behovet av studentbostäder i Linköping är stort.

– Under samrådes- och granskningsförfarandet av planen har Försvarsmakten lämnat in yttranden om att detaljplanen kan komma att begränsa verksamheten på Malmen på grund av gränsvärden för buller. Vi vill inte på något sätt försvåra för Försvarsmakten, men vi tror inte att detaljplanen kommer att påverka deras framtida verksamhet. Våra bådas intressen går att förena. Men det ska nu bli intressant att se vad en högre instans kommer att säga i frågan, säger Plankontorets chef i Linköpings kommun, Alisa Basic.

Att det är Länsstyrelsen som upphäver beslutet och inte Försvarsmakten själv som överklagar beslutet, beror på att Länsstyrelsen samordnar statliga intressen och riksintressen. Kommunen kommer nu att överklaga beslutet till regeringen, som avgör frågan eftersom det rör en försvarsangelägenhet.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum