Linköpings kommun

Linköpings-skolor skördar framgångar i kemi och ung företagsamhet

Dela

Två Linköpings-skolor har nyligen vunnit priser inom kemi och ung företagsamhet. Berzeliusskolan vann titeln svenska mästare i kemi på Kemiolympiaden och Katedralskolan vann första pris i kategorin bästa hållbara företag på den internationella UF-mässan i Riga.

Berzeliusskolans gymnasium är svenska mästare i kemi efter att ha vunnit lagtävlingen i Kemiolympiaden, som arrangeras av Svenska Kemistsamfundet. Den nationella kemitävlingen avgjordes individuellt där de bästa resultaten från varje skola räknades samman till en lagtävling.

Individuellt lyckades skolan också bra. Maria Kulesch och John Jarlhäll var bland de tretton elever som kvalificerade sig till det avslutande provet. Det är den sista uttagningen till det svenska laget för den internationella Kemiolympiaden som hålls i Tblisi, Georgien i sommar.

-Vi är väldigt stolta över nomineringen svenska mästare i kemi. Det är ett kvitto på hur motiverade våra elever är och på en framgångsrik undervisning i kemi. Det är extra roligt då det är första gången två elever från skolan lyckats kvalificera sig till slutfinalen samtidigt, säger Mattias Dahlgren, rektor på Berzeliusskolans gymnasium.

Katedralskolan i Linköping har även de gjort bra ifrån sig i tävlingssammanhang. UF-företaget Mickey Finn UF vann nyligen första pris i kategorin bästa hållbara företag på den internationella UF-mässan i Riga. UF-företaget drivs av Christoffer Rodell och Simon Nyström. De tillverkar handgjorda armband med lokalt tillverkade spännen. Spännena är gjorda av fiskekrok och bottenlina från använda fiskenät från Östersjön.

-Våra svenska UF-företag från Katedralskolan är professionella och håller mycket hög internationell klass. Vi är väldigt stolta och glada över vinsten i Riga, säger Dag Karlsson, lärare i företagsekonomi & entreprenörskap på Katedralskolan.

Från Katedralskolan deltog två företag på mässan, Mickey Finn UF och Clear Touch UF.

För ytterligare information Berzeliusskolan: kontakta Anders Friedmann, kemilärare, 013-20 74 56 eller Mattias Dahlgren, rektor Berzeliusskolans gymnasium, 
013-26 37 09

Katedralskolan: kontakta Dag Karlsson, lärare i företagsekonomi & entreprenörskap, 0727-26 26 00

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum