Linköpings stift

Linköpings stift väljer ny biskop

Dela

Valet till ny biskop i Linköpings stift har börjat. Just nu pågår nomineringsprocessen och fr o m torsdag den 1 september offentliggörs fortlöpande de förslag som kommer in. Valet avgörs 24 oktober eller 7 november.

Trästaven är en av stavarna - eller kräklorna - som används av biskopen i Linköpings stift. Foto: Fredrik Olofsson
Trästaven är en av stavarna - eller kräklorna - som används av biskopen i Linköpings stift. Foto: Fredrik Olofsson

Biskopsvalet i Linköpings stift blev ett faktum i början av sommaren då nuvarande biskop, Martin Modéus, valdes till ärkebiskop. Han slutar som biskop i Linköpings stift efter nästan 12 år och det kommer att uppmärksammas vid en särskild ceremoni i Linköpings domkyrka den 26 november då han lägger ned stiftets biskopsstav.

Hans efterträdare - den 65:e i ordningen – väljs av över 500 förtroendevalda, präster och diakoner från alla församlingar i hela Linköpings stift.

Samtliga röstberättigade har nu möjlighet att föreslå vem de vill se som ny biskop. Det kan de göra skriftligt på Linköpings stifts hemsida och även muntligt i samband med nomineringsvalet, måndag den 19 september. Vid det valet väljs de som ska vara biskopskandidater i den fortsatta processen som avgörs den 24 oktober eller 7 november.

- Svenska kyrkan är vid sidan av staten, regionerna och kommunerna den största organisationen i samhället och det är viktigt vem som blir biskop och därmed ledare för Svenska kyrkan i Linköpings stift och en av landets 14 biskopar, säger Peter Lundborg som är projektledare för biskopsvalet.

Han var tidigare domprost och har erfarenheter från biskopsvalet 2010 då Martin Modéus blev biskop efter Martin Lind som i sin tur efterträdde Martin Lönnebo.

- Om namnet Martin eller Martina är en förutsättning för att bli ny biskop i Linköping återstår att se säger Peter Lundborg skämtsamt.

Vilka är hittills nominerade?
Namn på nominerade publiceras fr o m 1 september på https://www.svenskakyrkan.se/linkopings-stift/biskopsval-2022

Utfrågning
Lördag den 15 oktober hålls en offentlig hearing med biskopskandidaterna i S:t Lars kyrka i Linköping.

Frågor om valet?
Kontakta Peter Lundborg, 0706 44 68 87 eller läs här:
https://www.svenskakyrkan.se/linkopings-stift/biskopsval-2022

Bilder

Trästaven är en av stavarna - eller kräklorna - som används av biskopen i Linköpings stift. Foto: Fredrik Olofsson
Trästaven är en av stavarna - eller kräklorna - som används av biskopen i Linköpings stift. Foto: Fredrik Olofsson
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Storartat musikprogram under årets orgelvecka27.9.2022 10:29:28 CEST | Pressmeddelande

Den 1-9 oktober 2022 är det återigen dags för orgelvecka i Linköpings stift. Under veckan erbjuds närmare 60 tillfällen att lyssna till den stora skatt av orglar som finns runtom i stiftet. Årets program bjuder på stor variation från den mäktiga orgeln trakterade av såväl orgelspelande barn och ungdomar som gästande organister och stiftets egna kyrkomusiker. Orgelveckan anordnas av orgelnätverket ESOA, East Sweden Organ Academy, i samarbete med Linköpings stift.

Svenska kyrkan lyfter klimatfrågan inför valet6.9.2022 21:13:59 CEST | Pressinbjudan

"Fred med jorden fred med varandra" är budskapet på vandringen Pilgrim's Walk for Future. Vandringen började i Åbo den 14 augusti och når Riksdagshuset på fredag kl. 12:40. Vi välkomnar press/media för intervjuer både på plats och via telefon under vandringens sista tre dagar där biskopar, kyrkoledare och WWFs generalsekreterare möts i gemensam sak för att lyfta fokus på klimatfrågan inför valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum