Svenska kyrkan i Umeå

Lisa Tegby får medalj av kungen

Dela

Prästen Lisa Tegby i Umeå får H.M. Konungens medalj för ”betydande insatser inom svenskt kyrkoliv”. – Det är en stor ära och uppmuntran, säger hon.

För 50 år sedan prästvigdes den 21-åriga Lisa Tegby, som landets yngsta präst. I år får hon H.M. Konungens medalj i ”8:e storleken i högblått band”.

– Det är nog ett av de mest oväntade brev jag någonsin fått, säger hon när utmärkelsen blivit offentlig den 28 januari på Karl-dagen.

Lisa Tegby får medaljen för betydande insatser inom svenskt kyrkoliv.

– Jag älskar att vara präst och få bidra till en tro och en kyrka som finns mitt i det brusande kultur-, samhälls- och vardagslivet, säger hon och betonar vikten av goda sammanhang, kollegor och andra personer att arbeta tillsammans med.

– Jag har varit privilegierad som fått möta många människor, skriva, undervisa och jobba i media.

Lisa Tegby har bland annat varit kyrkoherde i Ålidhems församling och kontraktsprost i Umeå kontrakt. Hon fortsätter som präst med gudstjänster, dop, vigslar, begravningar, samtal och handledning.

– Och så skriver jag. Jag försöker samla ihop min och andra kvinnliga prästers historia.

Läs mer om H.M. Konungens medalj: 
www.kungahuset.se/press/pressmeddelanden/aretspressmeddelanden/medaljforlaningar28januari2021.5.11860621768443ee821d7f6.html

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Lisa Tegby, präst i Umeå.
Lisa Tegby, präst i Umeå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan i Umeå
Östra Esplanaden 9
901 10 Umeå

090-200 25 00http://www.svenskakyrkan.se/umea

Svenska kyrkan i Umeå består av 66 000 medlemmar, 12 kyrkor och 6 församlingar: Umeå stadsförsamling, Ålidhems församling, Tegs församling, Umeå landsförsamling, Umeå Maria församling och Tavelsjö församling. Här finns också tre samarbetskyrkor som styrs av EFS-föreningar.

Följ Svenska kyrkan i Umeå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan i Umeå

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum