Djurens Rätt

Lista: Sveriges mest djurvänliga kommuner 2021

Dela

Idag släpper Djurens Rätt sin årliga rankning Djurvänlig kommun där Sveriges djurvänligaste kommuner utses. Undersökningen visar att allt fler landsbygdskommuner hamnar i topp medan större kommuner som Göteborg och Stockholm hamnar längre ner i rankingen.

Den fullständiga rankingen kan ses på Djurens Rätts hemsida.
Den fullständiga rankingen kan ses på Djurens Rätts hemsida.

Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun är den enda undersökningen i sitt slag och där alla landets kommuner har fått möjlighet att delta. Den unika statistiken presenteras med hjälp av interaktiva instrumentpaneler där det enkelt går att klicka sig fram till sin kommun och göra jämförelser med samma kommuntyp eller inom ett län.  

Undersökningen bygger på kommunernas egna uppgifter till organisationen om bland annat satsningar på minskad köttkonsumtion och djurskyddskrav vid upphandling.

Landsbygdskommunerna dominerar i topplistan

På årets topplista dominerar de mindre städerna och landsbygdskommunerna - från Hässleholm i söder till Haparanda i norr. 

I år rankas Askersund högst på listan och utses därmed till Sveriges djurvänligaste kommun av Djurens Rätt. Tätt efter kommer Oxelösund på en andraplats. Om kommunen hade lämnat fullständiga enkätsvar så hade de troligen varit årets vinnare i och med att det skiljer så oerhört få poäng mellan andra- och förstaplatsen.

För att nå en topplacering krävs både seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.

- Det är roligt att det rör sig i toppen tycker jag. Det tyder på att kommunerna hela tiden utvecklas, något som syns tydligt i resultatet också, säger Cecilia Mille, sakkunnig inom hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen.

Rankingen visar även att Sveriges största kommuner Stockholm och Göteborg ligger längre ner i listan. Stockholm hamnar på plats 98 medan Göteborg har gjort en större klättring i listan sedan förra året och hamnar på plats 55.


Sveriges 11 mest djurvänliga kommuner: 

1. Askersund
2. Oxelösund
3. Hässleholm
4. Haparanda
5. Växjö
6. Katrineholm
7. Robertsfors & Tierp
9. Ludvika
10. Knivsta & Svedala

Hela fullständiga listan hittas här.


Karlstad - kommunen med mest ambitiösa mål för köttminskning

Många kommuner har i sina styrdokument för Måltidsverksamheten mål om att minska på serveringen av kött. I årets undersökning har frågeställningen kring målet dock skärpts till.

- För att mål ska vara effektiva behöver de vara mätbara och tidsbundna. Frågeställningen kring detta har därför skärpts i årets version av undersökningen, och det visade sig att bara 14 kommuner hade satt upp ett sådant mål, säger Cecilia Mille.

Den kommun som har det mest ambitiösa målet är Karlstads kommun som har som mål att minska på köttet med 50 % inom en femårsperiod.

- Vi behöver göra en omställning till ännu mer växtbaserat på menyn och Måltidsverksamheten har som ambition att göra det växtbaserade ännu mer attraktivt hos våra matgäster och kunna halvera antalet köttserveringar på sikt, säger Heléne Andersson kostchef på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Andra kommuner som har goda ambitioner att minska på servering av köttet är Oxelösund och Strängnäs som både har som mål att minska med 36-50 % inom en femårsperiod.


Den växtbaserade maten ökar på alla fronter

Andelen växtbaserat i skola och förskola fortsätter att öka, och det reflekteras i resultatet för samtliga frågor om detta i undersökningen. Den vanligaste åtgärden är även i år att minska på köttet i befintliga kötträtter, något som över 80 % av kommunerna angett att de gjort under året. 

Den största ökningen gäller andelen kommuner som har köttfria dagar varje vecka, och det är de politiska besluten för att åstadkomma detta som ökat, inte praxis i köken. Ökningen syns inom alla skolformer, och det är betydligt fler kommuner som fattat beslut om att ha flera köttfria dagar varje vecka jämfört med förra året.


Förskolorna ligger fortfarande efter

I linje med Livsmedelsverkets rekommendation serverar nio av tio kommuner minst en vegetarisk rätt varje dag i alla skolor och på gymnasiet och det är en ökning jämfört med förra året. Förskolorna ligger fortfarande långt efter på detta område även om en ökning syns även där, endast en dryg fjärdedel av kommunerna i undersökningen serverar vegetariskt varje dag i förskolan.

- Jag tror att förskolorna står näst på tur när det gäller ökningen av växtbaserat. Det finns bara fördelar med att barnen tidigt lär sig tycka om mat som är hälsosam, hållbar och bra för djuren, och det vet jag att kommunerna också börjar ta till sig, säger Cecilia Mille.

Andelen kommuner som erbjuder vegansk mat till dem som efterfrågar det har ökat för samtliga skolformer sedan förra året. Störst är ökningen för grundskolan. Mönstret kvarstår i att det fortfarande är fler kommuner som säger ja på gymnasienivå.

I topp när det gäller att erbjuda vegansk mat är Sörmlands län och Gotland där samtliga kommuner säger ja till att servera veganskt. I Värmlands län däremot är det endast Karlstad kommun som säger ja, och då bara på gymnasienivå.

Fakta Djurvänlig kommun

  • Undersökningen genomfördes under perioden november 2020 till februari 2021.

  • Kommunerna ombads svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna och en handfull frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Svaren poängsätts sedan och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner. Störst vikt vid poängsättningen ligger på frågor som påverkar störst antal djur nämligen minskningar i andelen animalier i skolmaten samt vilka djurskyddskrav som ställs vid upphandlingar.

  • Kartläggningen genomförs för tredje året i rad. Här kan du se fjolårets resultat.

  • 225 av landets 290 kommuner har deltagit i årets undersökning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den fullständiga rankingen kan ses på Djurens Rätts hemsida.
Den fullständiga rankingen kan ses på Djurens Rätts hemsida.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport från Djurens Rätt granskar företagen bakom färdigrätterna – vilka tar ansvar för kycklingarna?28.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt granskar vilka livsmedelsföretag som väljer att ta mer ansvar för de djur som är flest och har det sämst, nämligen kycklingarna. Idag släpps den andra i raden av företagsrapporter och fokus riktas denna gång mot olika märken av färdigrätter. I rapporten framgår det att Dafgårds och Picard hamnar i topp vad gäller djurvälfärd, då de båda valt att jobba med European Chicken Commitment. Carolines Kök, Gooh!, och Pure hamnar däremot i botten.

Nu är alla Sveriges livsmedelskedjor buräggsfria!27.4.2021 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att burägg ska bli historia. För 13 år sedan inledde organisationen en dialog med ICA om att slopa buräggen. Då levde mer än 2 miljoner hönor inom den svenska äggindustrin i burar. Sedan dess har mycket hänt och när ICA nu tar avstånd från burägg, är alla övriga svenska livsmedelskedjor buräggsfria. Nu vill Djurens Rätt att regeringen inför ett förbud mot att hålla hönor i burar och på så vis uppfylla djurskyddslagens skrivningar om djurs rätt till naturligt beteende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum