Naturvetarna

Lita på våra myndigheter

Dela

I tider av oro är det lätt att drabbas av panik och överreagera. Nu ser vi att event ställs in och skolor hotar att stänga som en följd av Covid-19. Industrin saktar in och Sveriges ekonomin kommer att påverkas. De åtgärder som sätts in måste stå i proportion till riskerna.

I Sverige har vi ett väl fungerande smittskydd, där alla smittsamma sjukdomar spåras och snabbt tas om hand av hälso- och sjukvården. Fokus ligger på att stoppa smittspridningen.

Det gäller också det nu aktuella coronoviruset. Naturvetare är experterna som i olika roller gör ett livsviktigt arbete. Det gäller bland annat biologer och biomedicinska analytiker som analyserar misstänkta prover från människor som har befunnit sig i högriskområden eller är sjuka.

För att det arbetet ska fortsätta att genomföras med god kvalitet behöver de få förutsättningar för det. Vi ser att många som jobbar inom hälso- och sjukvården är hårt belastade. Därför välkomnar vi regeringens beslut att skjuta till extra pengar till regionerna.

Experter på myndigheter som Folkhälsomyndigheten har nyckelroller i hanteringen av coronaviruset. Naturvetare och andra som jobbar där har specialistkunskaper om hur influensavirus fungerar och sprids i samhället.

Vårt budskap är att lita på experternas råd som ligger till grund för den information som regeringen går ut med till människor i Sverige. Det är naturligt att råden inte är samma i alla länder. Förutsättningarna skiljer sig åt i allt från risker för smittspridning bland allmänheten till hur väl rustad sjukvården är för att ta hand om dem som är sjuka.

Hur Covid-19 kommer att utvecklas framöver kan ingen ge en klar bild av. Våra myndigheter ger rekommendationer utifrån det läge som råder i dag och hur prognoserna ser ut. Dessa tas fram genom modelleringar för hur smittspridningen kan komma att utvecklas.

Den kritik som har riktats mot våra myndigheter är i dag grundlösa. Däremot finns det anledning att utvärdera deras insatser när coronaviruset har klingat av och Sverige har gått in i ett normalläge igen.

Nyckelord

Kontakter

Per Klingbjer, Förbundsdirektör
073-366 24 38
per.klingbjer@naturvetarna.se

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum