Liten minskning av nya personliga registreringsskyltar

2020, 2021 och 2022 är de år då flest personliga skyltlicenser beviljats hittills. Totalt finns idag 25 343 personliga skyltar och 19 004 av dem används för närvarande på ett fordon i trafiken.
– Antalet ärenden hos oss minskar en del. Det är möjligt att minskningen beror på mer osäkra ekonomiska tider, och att människor håller lite hårdare i plånboken. Samtidigt kan det röra sig om slumpen eftersom minskningen ändå är ganska liten. Det är svårt att dra några säkra slutsatser, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.
Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. Det kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot ny avgift. Skylten får ha mellan två och sju tecken, kombinationen får inte misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. Om kombinationen motsvarar ett varumärke krävs godkännande av den som har rätten till det.
Nya registreringsnummer ger utmaningar
2019 infördes ordinarie registreringsnummer där det senaste tecknet också kan vara en bokstav. Den nya typen av registreringsnummer är idag väldigt utbredd och skapar nya utmaningar för utredarna av personlig skylt-ärenden. Ett av kraven är att den personliga skylten inte ska kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer. Samtidigt har det blivit allt mer vanligt att personer väljer att blanda in siffror i den personliga skyltbeteckningen som ska läsas eller tolkas som bokstäver. Primärt handlar det om siffran 1 som kan blandas ihop med bokstaven I samt om siffran 0 som kan blandas ihop med bokstaven O.
– De nya registreringsnumren är något vi behöver tänka på när vi prövar ansökningar. Till exempel om en person med namnet Julio vill ha en personlig skylt som det står JULIOS på, så skulle det sannolikt bli avslag då den skulle kunna blandas ihop med ett ordinarie registreringsnummer, säger Eva Isaksen.
Bidrar till ökad trafiksäkerhet
Av avgiften används 700 kronor för administration. Resterande del går in till Skyltfonden som administreras av Trafikverket. Två gånger om året betalar Trafikverket ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken. Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut över 90 miljoner kronor från fonden.
– Det är inte alla som är medvetna om det, men den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet och till arbetet med att uppnå nollvisionen, säger Eva Isaksen.
Listor över beviljade personliga skyltar under 2022 per län/kommun finns tillgängliga via Transportstyrelsens presstjänst, press@transportstyrelsen.se alt 010-495 43 00.
Att kontrollera vem som är ägare till en personlig skylt går enkelt att göra via Transportstyrelsens e-tjänst fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer
Nyckelord
Kontakter
Eva IsaksenTransportstyrelsen / Avdelning Fordonsinformation
Tel:010-495 62 86eva.isaksen@transportstyrelsen.seMikael AnderssonPresschef
Tel:010-495 40 91mikael.andersson@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Kraftig minskning av kollektivtrafiken under pandemin2.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Resandet med tåg och buss fortsatte minska under 2021. Den långväga busstrafiken har fortfarande inte lyckats återhämtat sig efter pandemin. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om utvecklingen inom transportmarknaden.
Antal omkomna i vägtrafiken ökar15.2.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
19 personer omkom och 1 057 skadades i vägtrafiken under årets första månad. Det är nio fler omkomna än under januari förra året. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen den 15 februari.
Bättre luftkvalitet med skärpt miljökontroll av bilen15.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen har analyserat förutsättningar för mer omfattande miljökontroller när det är dags för bilbesiktning: "Luftkvaliteten i Sverige har blivit bättre de senaste decennierna, men transporter är fortfarande en stor källa till luftföroreningar som påverkar hälsa och miljö negativt," säger Kjell-Olof Matsson, utredare på Transportstyrelsen.
Trafikverket föreläggs med mångmiljonvite10.2.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Trafikverket har under en längre period haft svårigheter att planera trafiken på järnvägsspåren. Arbetet med den så kallade tågplanen har kantats av problem och Transportstyrelsen förelägger nu Trafikverket att åtgärda bristerna: "Vi förväntar oss att Trafikverket sätter in åtgärder så att nästa tågplan fungerar fullt ut," säger Carl von Utfall Danielsson, sektionschef Transportstyrelsen.
Förslaget: Så kan regionala skyddsombud införas på sjön1.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med regionala skyddsombud på fartyg förväntas arbetsmiljön ombord bli bättre. De nya reglerna ska helst likna dem som gäller för arbetsställen på land. Det föreslår Transportstyrelsen i sin slutredovisning av regeringsuppdraget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum