Umeå kommun

Liten trängsel på krogarna i Umeå i helgen

Dela

Inspektörer från Miljö-och hälsoskydd har under helgen besökt ett 20-tal restauranger i Umeå för att kontrollera att Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel och smittspridning efterföljs.

–Fredag kväll var det generellt inte så mycket folk ute vilket speglade sig på de flesta restaurangerna. Om antalet gäster är få är det så klart lättare att uppfylla kraven för gällande trängsel, säger Jenny Wallin, enhetschef för Livsmedelssäkerhet.

En del av restaurangerna hade anpassat verksamheten och presenterade rutiner som bedöms uppfylla föreskriftens krav väl. Andra restauranger hade gjort vissa åtgärder men hade brister vad gäller riskbedömning och styrning av verksamheten vilket gör att Miljö-och hälsoskydds inspektörer ser ett behov av fortsatta tillsynsbesök på dessa verksamheter även om det inte rådde någon trängsel vid helgens besök.

–Vid våra besök ser vi hur läget är vid det specifika tillfället. Det kan betyda att läget ser annorlunda ut två timmar senare, till exempel om två större sällskap anländer samtidigt till restaurangen. När verksamheten aktivt tar ansvar för frågan ökar sannolikheten att föreskriften efterföljs väl.

Klagomål om trängsel

Flera klagomål om trängsel på restauranger i Umeå har inkommit till Miljö-och hälsoskydd från allmänheten de senaste veckorna.

–Vi följer upp alla klagomål och vi vill uppmana alla att fortsätta att lämna information om upplevd trängsel på matställen till oss på Miljö-och hälsoskydd. Det allra bästa är att helt undvika sådana platser där det upplevs trångt. Alla har vi ett eget ansvar att inte bidra till mer trängsel, säger Jenny Wallin.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter gällande trängsel och smittspridning på restauranger, caféer och uteserveringar:

  • Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.
  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Läs mer om folkhälsomyndighetens föreskrifter här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/restauranger-och-krogar/

Mer information:

Jenny Wallin
enhetschef
livsmedelssäkerhet och serveringstillstånd
Umeå kommun

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum