Stockholms läns sjukvårdsområde

Livesändning för anhöriga till personer med alkohol- och drogproblem

Dela
Social distansering, isolering och avbrott från rutiner skapar stora utmaningar, inte minst för anhöriga till personer med alkohol- eller drogproblem. För att belysa problematiken och vilket stöd som finns att få, arrangerar de nationella stödlinjerna Alkoholhjälpen/Alkohollinjen och Droghjälpen, tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), onsdag den 22/4, klockan 11.30 - 12.30 en livesändning riktad till anhöriga.

– Många som hör av sig till våra stödlinjer beskriver hur deras situation har förvärrats efter coronautbrottet. Som anhörig kan det alltid vara svårt att få eget utrymme och stöd, och än mer under rådande förhållanden. Vi hoppas att livesändningen ska kunna minska känslan av maktlöshet och att det blir tydligt vilket stöd som finns att få i detta läge, säger Kerstin Annerborn, enhetschef på eStöd, Beroendecentrum Stockholm, som driver Alkoholhjälpen/Alkohollinjen och Droghjälpen.

Livesändningen äger rum på Facebook, onsdag den 22/4, klockan 11.30 - 12.30. Det finns möjlighet att ställa anonyma frågor inför och under sändningen via Menti.

CAN kommer kort att dela fakta om anhörigskap och därefter moderera ett samtal mellan deltagande stödorganisationer, med fokus på vad verksamheterna möter och hur de kan hjälpa. Utöver Alkoholhjälpen/Alkohollinjen och Droghjälpen kommer representanter från Bris, FMN (Föräldraföreningen mot narkotika) och socialtjänsten att vara på plats.

– Anhörigas situation får inte glömmas bort. CAN lyfter anhörigperspektivet i befolkningsundersökningar och genom vår sajt Drugsmart, som finns för unga och vuxna i ungas närhet. Genom att samverka med andra aktörer som verkar praktiskt på området kan vi belysa ämnet ur många aspekter, säger Sara Kristensson, avdelningschef för kommunikation och samverkan på CAN.

Livesändningen ligger kvar på Facebook för den som inte har möjlighet att närvara vid aktuell tidpunkt. 

Kontakt

Lydia Darmark

Kommunikatör

Beroendecentrum Stockholm

Stockholms läns sjukvårdsområde

Region Stockholm

Telefon: 08-123 470 74, växel 08-123 400 00

Nyckelord

Kontakter

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-1912.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det fanns ingen skillnad i tid till återgång i arbete efter långvarig sjukskrivning för covid-19 mellan olika yrken eller yrkesgrupper, visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, (CAMM). Inte heller hög fysisk eller psykisk belastning i arbetet förlängde tiden till återgång i arbete. Däremot påverkade andra faktorer som när under pandemin sjukskrivningen skedde och ifall personen varit sjukskriven tidigare.

Metakognitiv terapi och vårdsamordnare effektivt mot ångestsyndrom och depression20.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Metakognitiv terapi är effektivt för att hjälpa den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom, vårdsamordnare som stöd leder till stora vinster för patienter med depression och många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum