Dramaten

Livia Millhagen blir Anna Karenina när pjäsen sätts upp på Dramaten för första gången

Dela

Få har beskrivit kärleken starkare än Lev Tolstoj i klassikern Anna Karenina . Romanen, utgiven i sin helhet 1879, ses som ett av litteraturhistoriens främsta verk. Nu spelas pjäsen på Dramaten för första gången, i regi av Tobias Theorell. Premiär på Stora scenen den 9 september.

Anna Karenina blir blixtförälskad i officeren Vronskji och inser plötsligt att hon är olyckligt gift. Hon ser inget annat val än att följa passionen. Men hur hon än gör väntar tragedin: Lämna man och barn, sitt liv och sin ställning – eller neka sig själv kärlek och frihet?  Samtidigt, i en annan del av landet, försöker den förmögne landägaren Levin, som spelas av Andreas Rothlin Svensson, glömma sin kärlek genom att gräva ner sig i arbete.

I Helen Edmundsons koncentrerade dramatisering får vi följa Anna Kareninas historia, med Levins berättelse som kontrast: Två skilda sätt att se på livet, etiken och kärleken.

– Anna Karenina är en så mångbottnad och evigt aktuell historia om vad kärleken är och hur vi skall kunna leva tillsammans med andra människor. Jag fascineras av det teatralt associativa i Edmundsons dramatisering. Att göra Levin till Annas samtalspartner är ett elegant sätt att foga ihop bokens två huvudsakliga hållningar till livet och kärleken. De möts ju bara ett kort ögonblick i boken, men i pjäsen formar de två historierna varandra. Det är Annas historia men här får hon äntligen någon att studsa den mot, säger regissören Tobias Theorell.

I rollerna 
Anna Karenina Livia Millhagen 
Alexej Karenin Per Svensson 
Greve Vronskji Erik Borgeke 
Dolly Emma Broomé 
Konstantin Levin Andreas Rothlin Svensson 
Kitty Emma Österlöf 
Stiva Danilo Bejarano 
Nikolaj med flera Bengt CW Carlsson 
Petrijskij med flera Pierre Wilkner 
Furstinnan Betsy med flera Inga-Lill Andersson

Översättning Eva Ström 
Dramatisering Helen Edmundsson 
Regi Tobias Theorell 
Scenografi och kostym Magdalena Åberg 
Ljus Torben Lendorph

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum