Säkerhetsföretagen

Livräddande väktare vinner årets branschbragd 2021

Dela

Rifet Zecirovic, till vardags gruppledare på Sydsec, är vinnare av Säkerhetsföretagens pris ”Årets branschbragd” år 2021. Priset delas ut av Säkerhetsföretagen till den medarbetare som under året visar prov på stort mod utöver vad som är den ordinarie vardagen i arbetet. Att Rifet räddade livet på en kvinna genom att avbryta ett självmordsförsök är särskilt berömvärt.

Rifet Zecirovic visar att branschen består av människor med ett stort engagemang som agerar när akuta situationer uppstår. Under ett arbetspass blev Rifet uppmärksammad på att en kvinna var på väg att ta sitt liv. Hon hade ställt sig på en hög bro och gjorde sig redo att hoppa. Allmänheten hade ställt sig runt om och filmade händelsen med sina mobiler.

Rifet bedömde att det inte fanns en sekund att förlora. Utan att tveka gick Rifet lugnt och metodiskt närmare kvinnan samtidigt som han kontaktade polisen. När han var tillräckligt nära insåg han att kvinnan var så redo att hoppa att det inte skulle gå att vänta mer. Han agerade snabbt genom att omfamna kvinnan och lyckades få ned henne oskadd och i livet på bron. Uppgifter har i efterhand visat att kvinnan hade tvingats dit under påtryckningar för att ta sitt liv.

Motivering

Säkerhetsföretagen vill med årets branschbragd sätta fokus på de insatser som medarbetarna gör under året för att bemöta psykisk ohälsa. Ofta möter medarbetarna den psykiska ohälsan i form av självmordsförsök. Årets pristagare av branschbragden - Rifet Zecirovic - räddade livet på en kvinna som försökte begå självmord. Att kvinnan försökte ta sitt liv ska ha skett efter påtryckningar av andra, vilket är särskilt oförsvarbart. Tyvärr ökar den psykiska ohälsan i samhället och därmed möter också branschen allt fler suicidala handlingar. Vi är glada att Rifet hade sinnesnärvaro att agera i en svår situation och att också lyckas rädda livet på kvinnan. Hans agerande hjälper också till att belysa behovet av att förstärka resurserna till insatserna för personer med psykisk ohälsa.

Priset för Årets branschbragd delas ut den 10:e december.

Frågor besvaras av:

Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef, Säkerhetsföretagen

Bjarne Sjöbeck, VD, Sydsec

Nyckelord

Om

Säkerhetsföretagen
Säkerhetsföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.sakerhetsforetagen.se/

Säkerhetsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega och Svenskt Näringsliv. Vi samlar företag inom bevakning, hemlarm, parkering, värdetransporter och säkerhetsteknik.

Följ Säkerhetsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum