Umeå kommun

Livskraftig landsbygd i Umeå kommun

Dela

Det stämmer att fler människor söker sig från tätorten till landsbygden än tvärtom. Och det går att se att den snabba digitaliseringen med fler som distansarbetar har varit en fördel för landsbygdsutvecklingen. En ny kunskapsrapport visar på en stark och livskraftig landsbygd i Umeå kommun.

Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson

- Den här rapporten ger mycket värdefull kunskap för alla som har funderingar på vilka möjligheter som finns för de som vill bo och verka på landsbygden i vår kommun, sade  Mattias Larsson, vice ordförande i landsbygdsutvecklingsrådet i samband med att rapporten offentliggjordes.

- Sammantaget är bilden att vi har en välmående landsbygd i Umeå kommun, sade landsbygdsutvecklingsrådets ordförande, Mikael Berglund.

Vid presentationen berättade rapportens författare bland annat om hur utvecklingen sett ut på Umeås landsbygd de senaste åren och att kunskapsrapporten om Umeå landsbygd har tagits fram för att lära känna Umeås växande landsbygd bättre. Den visar både vad som händer idag, och vilka utmaningar och möjligheter som finns runt hörnet.

Kunskapsunderlaget vänder sig både till de som redan bor och verkar på landsbygden, och till de som funderar på att flytta till en plats utanför stadskärnan. I rapporten finns lättsamt presenterad information om allt från befolkningstillväxten, nya utvecklingsinitiativ, hur det står till med företagandet och om det finns tillgång till offentlig service.

- Tanken är att kunskapen i den här rapporten på ett inspirerande sätt gå att använda i vardagen, på jobbet eller i det lokala föreningslivet, sade en av författarna bakom rapporten, Jennie Bergvall Kalén, utvecklingsstrateg i Umeå kommun.

Rapporten är indelad i fem avsnitt som bygger på Umeå kommuns tematiska målområden för landsbygdsutveckling: attraktiva livsmiljöer, starkt lokalt näringsliv, väl fungerande offentlig service, goda kommunikationer och aktiv lokal utveckling. I varje avsnitt finns berättelser och beskrivningar av större händelser och statistik som visar på nuläge, utveckling och trender.

Läs och ladda ner rapporten på www.umea.se/landsbygdNyckelord

Kontakter

Mikael Berglund (S)
Ordförande
Landsbygdsutvecklingsrådet
Umeå kommun
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Mattias Larsson (C)
Vice ordförande
Landsbygdsutvecklingsrådet
Umeå kommun
070-682 17 19
mattias.larsson@umea.se

Jennie Bergvall Kalén
Utvecklingsstrateg landsbygd
090-16 14 74
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Bilder

Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum