Värmdö Kommun

Ljudlarm som brottsprevention i Värmdö

Dela

Värmdö kommun har installerat ljudlarm vid fastigheter i Gustavsbergs centrum. Syftet är att förebygga kostsam skadegörelse samt att minimera möjlighet till narkotikahantering och annan brottslighet på platsen.

Några av kommunens fastigheter i Gustavsbergs centrum har tidvis varit ansatta av klotter och skadegörelse, samt varit en plats för narkotikahantering. Under våren 2020 genomfördes en trygghetvandring där en rad förslag och åtgärder diskuterades. Förutom polis- och väktarrondering samt insatser i utomhusmiljön så föreslogs att ljudlarm skulle installeras.  

- Ljudlarmen ska ses som en förstärkning av befintliga åtgärder men också en tydlig markering från vår sida. Vi har under flera år utvecklat vårt brottsförebyggande och preventiva arbete, och det här är ett nytt verktyg i vår verktygslåda för att bibehålla tryggheten och säkerheten för Värmdöborna, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Ljudlarmen aktiveras i samband med aktivering av larmet till byggnaden. Larmet har sedan en sensor som känner av om någon befinner sig i området direkt bakom byggnaden. En signal på frekvensen 16-18,5 khz ljuder om någon kommer inom sensorns radie.

Ljudlarmet når endast yngre

Ljudet som larmet ger är ett högfrekvent pip som uppfattas av ungdomar mellan cirka 13-26 år, övriga kan inte uppfatta ljudet då det omöjliggörs av hörselutvecklingen.  

- Ljudet är obehagligt men helt ofarligt. Vi har sett att det fungerar i andra kommuner, bland annat i delar av Stockholm Stad, och ser det som ett komplement till övriga och ibland mer resurskrävande insatser, säger Cecilia Lejon, kommundirektör.

Larmen installerades i början på det nya året och en utvärdering kommer att göras under året. Larmet är säkert och lagligt och syftar till att hålla ovälkomna besökare borta samt förebygga skadegörelse och drogrelaterad verksamhet.

Läs mer om ljudlarmet här:

Mosquito The Anti-Loitering & Teenager Repellent | Mosquito (themosquito.co.uk)

Nyckelord

Kontakter

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande, Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

En smartare skola – Vision 100 av 100 och resan mot en digital miljö utöver det vanliga2.3.2021 16:52:19 CETPressmeddelande

En smartare skola är projektet för en framtida smart digital miljö kopplat till förskola och skola i Värmdö kommun. Huvuduppdraget är att för utbildningsväsendet i kommunen presentera en attraktiv och flexibel digital lösning i framkant, bestående av digitala tjänster och funktioner som möter upp framtidens behov och utmaningar. En upphandling planeras att genomföras under kvartal två och tre i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum