Håll Sverige Rent

Ljus framtidsbild från Kalmar vann Unga reportrar-tävling

Dela

Ett mörkt fotografi med budskap om en ljusare framtid blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents nationella tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA15E på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med ett poetiskt och hoppfullt fotobidrag.

-Jag är imponerad över alla fantastiska reportage som vi har fått in i år. Det är en bekräftelse på vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågor hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget producerades av Astrid Aronsson och Linnéa Gren och har titeln ”Mot en ljusare framtid”. Bildtexten inleds med: ”Det är skarpt läge nu. Det är dags att inse sanningen. Drömmen om en frisk värld suddas ut, konturerna blir otydliga. Minns ni vad det är vi kämpar för? Kommer våra barn förstå innebörden av en frisk, grön värld?”I texten beskriver de med fakta vilken skillnad det gör för klimatet att använda glas i stället för plast och avslutar med budskapet om att det finns en lösning. ”Du är konsumenten. Du konsumerar varje dag. Det är dags att se bortom problemen, se att det finns en lösning. Återanvänd. Återvinn.” skriver Astrid och Linnéa.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

” Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!”

Juryn består av Mia Sjöström (SvD Junior), Lotta Olin (Utbildningsradion), Kim Jakobsson (ungdomar.se & We_change), Beatrice Rindevall (Supermiljöbloggen), Saga Kindstrand (PUSH Sverige & Fältbiologerna), Lisa Reimegård (Bi-lagan), Johanna Ragnartz (Håll Sverige Rent).

För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

Pia Linghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-7237240

Här finns vinnarbidraget med text och bild.


Fakta om tävlingen för Unga reportrar
:

Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier:

1. Artiklar 14 år eller yngre

2. Artiklar 15 år eller äldre

3. Foto

4. Film

5. Podd (kategorin finns endast i Sverige)

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – Astrid och Linnéas fotobidrag. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen men alla vinnare får fina priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i kategori 1-4 också möjligheten att tävla internationellt mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum