Almega

LO har varslat Samhallförbundet om konflikt

Dela

LO-förbunden (IF Metall, Fastighets, Kommunal, Handels, SEKO, GS och HRF) har varslat Samhallförbundet om konfliktåtgärder. Grunden till konflikten är att LO-förbunden inte är nöjda med arbetsgivarens fördelning av löneökningarna. Samhallsförbundet har varit villiga att teckna ett nytt kollektivavtal med en låglönesatsning inom ramen för kostnadsnormen. För att inte spräcka märket har Samhallförbundet erbjudit låglönesatsning mot vissa förändringar i kollektivavtalet.

- Det är väldigt problematiskt att LO-förbunden nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. LO-förbunden försöker ge sken av att Samhallförbundet inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt. Vi har erbjudit motparten en låglönesatsning och vissa förändringar i kollektivavtalet. Vårt förslag ger till och med mer till dem som tjänar under 24.000 kr per månad än vad LO-förbunden är villiga att ge. Detta har LO-förbunden tackat nej till och istället valt att varsla om konflikt, vilket är olyckligt, säger avtalsansvarige Per Gradén, Almega.

- Samhallförbundet är helt inställda på att följa det märke som industrins parter satt, och genom det värna arbetsmarknadsmodellen. Om LO-förbunden är beredda att göra detsamma kommer vi attkunna enas om en låglönesatsning som ryms inom den kostnadsram om 6,5 procent över tre år som industrins parter enats om, säger Per Gradén.

Kontakter

Almegas pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom Almega - ring gärna vår pressjour på tel: 08-551 140 65

08-551 140 65

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Tjänsteindikatorn Q2: Uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten bruten20.6.2018 06:57Pressmeddelande

För första gången sedan 2014 visar Almegas Tjänsteindikator att den uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten i den privata tjänstesektorn är bruten. Detta trots en fortsatt stark konjunktur. Indikationen är att företagen inom särskilt kunskapsintensiva tjänstebranscher anpassar sig efter den akuta kompetensbristen. Något som drabbar tillväxten i stort då den privata tjänstesektorn står för 66 procent av näringslivets förädlingsvärde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum