LO

LO: Inför en ny rättviseskatt och enhetlig kapitalinkomstskatt

Dela

Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Det visar LOs årliga granskning av inkomsterna för samhällets maktelit. Om även toppolitiker och andra höga poster inom samhällets maktelit räknas in motsvarar den genomsnittliga inkomsten före skatt 19,9 industriarbetarlöner år 2019.

Coronakrisen har fått allt fler att inse att Sveriges arbetare får vårt land att rulla, inte minst under pandemin. Samtidigt visar LOs rapportserie om Makteliten att inkomstskillnaderna mellan eliten och vanliga arbetare har ökat stort under de senaste decennierna. I årets rapport framkommer att skillnaden mellan maktelitens inkomster och industriarbetarlönen 2019 ligger kvar på en oförändrad nivå jämfört med året dessförinnan – den högsta notering någonsin.

- Klyftorna är ohyggliga. Vd:arna på de svenska storbolagen har i genomsnitt en inkomst motsvarande 67 gånger vad en undersköterska tjänar. Det är helt oacceptabelt, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.   

För att minska klyftorna föreslår LO en rättviseskatt på de högsta arbetsinkomsterna. Dessutom bör en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent införas.

- Nu är det hög tid att januaripartierna genomför sin utlovade skattereform. Coronakrisen har ytterligare aktualiserat behovet av en politik som gynnar vanligt folk, minskar klyftorna och ökar jämlikheten, säger Susanna Gideonsson.   

Läs hela rapporten här.

***

Nyckelord

Kontakter

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum