LO

LO rasar mot nedläggandet av karensutredningen

Dela
På dagens regeringssammanträde tas beslut om att lägga ner karensutredningen, som tillsattes av förra regeringen för att reformera karensavdraget. – Det här är ytterligare ett hårt slag mot de med allra minst resurser från denna regering, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson
Susanna Gideonsson

Utredningen skulle förslå förändringar i avdraget men LO:s linje är att det ska avskaffas för alla.

– Begrepp som ”vobba” och ”jobba hemma” finns inte för arbetare. De måste arbeta på sin arbetsplats. I praktiken är karensavdraget en straffavgift från staten för dessa. En dagslön som försvinner kan göra att ekonomin inte går ihop i slutet av månaden. De sociala konsekvenserna är stora, säger Susanna Gideonsson.

Sverige är det enda landet i Norden med karensavdrag och avdraget drabbar främst de som inte kan arbeta hemma – nio av tio av medlemmarna i LO-förbunden. LO är oroade för att arbetare i kontaktnära yrken ofta smittas på jobbet och för att många kommer tvingas arbeta sjuka av ekonomiska skäl, och därmed oka smittspridningsrisken.

– SD lovade i valrörelsen att de karensavdraget skulle avskaffas, åtminstone för de inom kontaktnära yrken, men nu verkar de ha lagt sig för regeringspartierna. Detta är ett tydligt svek mot de arbetarväljare som la sin röst på dem, säger Susanna Gideonsson.

Kontakter

Bilder

Susanna Gideonsson
Susanna Gideonsson
Ladda ned bild

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum