LO

LO riktar skarp kritik mot vinstdrift i skolan

Dela
Vinstdrift i skolan undergräver mångfald och valfrihet, konstaterar LO i en ny rapport om marknadiseringen av skolan. Istället för stort utbud och bred räckvidd domineras marknaden av ett fåtal aktörer som framför allt är koncentrerade till landets storstäder.
Therese Guovelin. Bild: Fredrik Sandin Carlson
Therese Guovelin. Bild: Fredrik Sandin Carlson

I dag släpps LO:s nya rapport Skolindustrin - hur mångfald blev enfald som visar att de flesta friskolor i Sverige drivs i vinstintresse. 2020 gick nästan fyra femtedelar av friskolepengarna till vinstdrivande aktiebolag, jämfört med hälften för 20 år sedan. Fyra av tio friskolelever, 147 000 elever, går dessutom i de fem största skolkoncernernas skolor.

– Det hävdas ofta att vinstbegränsningar hotar mångfalden och valfriheten i skolan. I den här rapporten visar vi att det tvärtom är vinstdriften som hotar mångfalden, eftersom den leder till koncentration och oligopol – en marknad som domineras av ett fåtal aktörer, berättar rapportförfattaren Kent Werne.

Sverige sticker ut

Rapporten visar att Sverige är unikt i att tillåta skattefinansierade skolor att dela ut vinst till ägarna. Tittar man på andra länder är det uppenbart att mångfald och valfrihet utan vinstintresse är möjlig, där skattefinansierade friskolor inte alls är ovanligt men inte drivs av vinst. Enligt undersökningen skulle en vinstreglering alltså knappast hota mångfalden, utan borde istället kunna ge större utrymme till friskolor som inte har vinsten som drivkraft.

Marknaden sviker idealen

När friskolereformen genomfördes var visionen att ge glesbygdsskolor, föräldrakooperativ och idéburna aktörer en chans. Men LO:s undersökning visar att på dagens skolmarknad är de alternativen mycket få i relation till de vinstdrivna aktörerna.

I landsortskommuner och mindre städer är det dessutom ont om fristående skolor. De flesta har etablerats i större städer och storstadsregioner, framför allt i Storstockholm, eftersom det är tätbefolkat och elevunderlaget därför är mest lönsamt.

Samtidigt har utländska ägare, alltifrån amerikanska riskkapitalbolag till kungadömet Kuwait, sökt sig till den svenska skolmarknaden, lockade av de stora vinstmöjligheterna.

– När marknaden får styra skolan är det tydligt att goda ideal om mångfald och valfrihet får stryka på foten. Då går vinstintressen före barns utbildning och trygghet. Det är oacceptabelt. Vi måste ta tillbaka kontrollen över skolan, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

Kontakter

Bilder

Therese Guovelin. Bild: Fredrik Sandin Carlson
Therese Guovelin. Bild: Fredrik Sandin Carlson
Ladda ned bild

Dokument

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye