Byggnads

LO-styrelsen stöder Byggnads LAS-krav

Dela

Inför LO-kongressen krävde Byggnads tillsammans med en rad andra förbund bland annat en omstart i förhandlingarna om LAS och att begreppet saklig grund vid uppsägningar inte ska ändras. Nu står det klart att LO-styrelsen bifaller motionen.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

- Det är väldigt positivt att LO-styrelsen nu är överens om att de grundläggande pelarna i LAS ska vara kvar. Det här är en ödesfråga för arbetstagarna och det är helt avgörande att LO står eniga, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I enighet med Januariavtalet tillsatte regeringen förra året en utredning om LAS som ska presenteras senast 29 maj. Enligt januariavtalet kommer regeringen gå vidare med utredningens förslag om parterna inte når en överenskommelse.

- Hela LAS-utredningen borde kastas i papperskorgen! I en tid där alla talar om mer trygghet är lagändringar som ska göra det lättare att sparka folk det sista vi behöver, säger Johan Lindholm.

De att-satser som LO-styrelsen beslutat bifalla:

  • Att LO gör en omstart i de pågående förhandlingarna om trygghet och omställning där samtliga förbund ges möjlighet att få insyn, vara delaktiga och påverka förhandlingarna.
  • Att LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning i LAS.
  • Att LO inte ska medverka till att de tvingande reglerna i LAS görs dispositiva, ens genom centralt kollektivavtal.

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum