Saco

LO, TCO och Saco: Långtidsarbetslösheten kräver omedelbara insatser

Dela

LO, TCO och Saco kräver krafttag mot den historiskt höga långtidsarbetslösheten. Idag lämnar de tre centralorganisationerna därför över ett 16-punktsprogram till regeringen med förslag på åtgärder.

Under krisen har antalet långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen ökat och är nu historiskt högt. Närmare 190 000 personer har varit inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen längre än 12 månader. Detta innebär att nästan hälften av de inskrivna har varit utan arbete i minst ett år – även detta en historiskt hög andel. Allvaret i situationen förstärks av att även antalet personer som i närtid riskerar långtidsarbetslöshet är stort, alltså personer med en arbetslöshetstid på 6–12 månader.

Inom samtliga tre centralorganisationer finns nu en stor oro över utvecklingen på arbetsmarknaden i allmänhet och långtidsarbetslösheten i synnerhet.

- Inkomsttrygghet har ett stort värde för både individer och samhälle. Därför bör det tillfälligt höjda taket i arbetslöshetsförsäkringen ligga kvar även efter årsskiftet 2022–2023. Därefter bör regering och riksdag, för att undvika att inkomsttryggheten gradvis urholkas, fatta beslut om att indexera taket så det följer löneutvecklingen, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

- Ju längre du har varit arbetslös, desto svårare blir det att komma tillbaka i jobb. Det är inte bara en katastrof för den arbetslösa, utan även för hela samhället. Etableringsjobben som kombinerar både jobb och utbildning är en del av lösningen, säger Susanna Gideonsson, ordförande i LO.

- Vi befinner oss i den mest omfattande krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Att nya grupper redan är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa gör situationen särskilt allvarlig. Därför behövs ett åtgärdsprogram, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Åtgärdsprogram

LO, TCO och Saco är överens om ett 16-punktsprogram med åtgärder mot långtidsarbetslösheten som vi föreslår förs in i budgetpropositionen för 2022.

Samtliga krav finns i den bifogade rapporten. Även TCO-förbundet ST och Sacoförbundet Akademikerförbundet SSR står bakom rapporten.

För fler logotyper och pressbilder hänvisar vi till respektive organisations hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

För frisk för Försäkringskassan men för sjuk för att jobba19.8.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Bland akademiker utgör det mer än hälften av sjukfallen. En vanlig orsak är arbetsrelaterad stress. Men trots att rehabilitering kan leda till kortare sjukskrivningar är det få som får det utrett och beviljat. Allt fler får vänta länge på ett första möte med Försäkringskassan. På fem år har väntetiden ökat från 200 till 450 dagar i snitt, visar en granskning gjord av Saco.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum