RF/SISU

LOK-stödet förändras - blir mer jämlikt

Dela

Riksidrottsstyrelsen har beslutat om förändringar av bidrag till idrottsföreningar, det så kallade LOK-stödet. De nya reglerna träder i kraft 1 januari 2022 och förhoppningen är att det ska leda till en mer jämlik fördelning och till att idrottsrörelsen når målen i Strategi 2025.

Foto: Ola Westerberg, Bildbyrån
Foto: Ola Westerberg, Bildbyrån

– Det är ett steg på vägen mot en mer jämlik fördelning av ekonomiskt stöd och ett ytterligare kliv i förändringsarbetet. Vi har arbetat nära specialidrottsförbunden under en längre tid innan vi nu landat i detta beslut, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

LOK-stöd fördelas idag per individ per aktivitet. Från den 1 januari 2022 införs ett maxantal aktiviteter per vecka en enskild individ kan vara berättigad bidrag för. För barn 7–9 år kommer taket för bidragsberättigade aktiviteter vara tre per vecka. För åldersgruppen 10–25 år är taket fem aktiviteter. Ersättningsnivån är högst för de första två aktiviteterna per individ och vecka, efter det blir nivån lägre.

Inför beslut har provberäkningar gjorts med data från över 250 föreningar. Förändringarna visar på tre effekter:

·         Omfördelning av medel från pojkar till flickor

·         Omfördelning av medel från äldre ungdomar till yngre barn

·         Liten omfördelning från lagbollsporter till individuella idrotter

– Detta kommer helt i rätt tid när betydelsen av idrott under pandemin blivit extra tydlig och där vi nu kan se till att fortsätta utvecklingen mot att jämna ut skillnader och nå allt fler på mer jämlika sätt, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Ola Westerberg, Bildbyrån
Foto: Ola Westerberg, Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Dålig återväxt i pandemins spår – vi är alla oroliga för ungdomarna15.11.2021 13:35:35 CET | Pressmeddelande

En undersökning från Riksidrottsförbundet (RF) visar att inomhusidrotter tappat mer än 20 procent av sina deltagartillfällen under 2020. Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten. Endast barn har kunnat träna frekvent och vi upplever återväxten i de äldre målgrupperna som ett mycket stort problem. De ungdomar vi verkligen behöver vara oroliga för är de i yngre tonåren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum