Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Loka Heroes och High Five Tour sprider basketen på särskolorna i mellannorrland!

Dela

Rörelse och motion är viktigt både för den fysiska och psykiska hälsan. Men nya undersökningar visar att Sveriges barn och unga är de mest stillasittande i Norden. Statistiken ser ännu sämre ut bland unga med funktionsnedsättning, där var femte person i åldern 16-29 aldrig motionerar enligt SCB. Det vill HG, Alex och Lillis ändra på genom High Five Tour!

HG Rådström är tränare i Sundsvalls Blue Heroes, ett basketlag för personer med intellektuella funktionsvariationer. HG har länge engagerat sig för just den här målgruppen, och ser ett otroligt behov av aktiviteter som gör att de får röra på sig och ger dem ett utökat socialt umgänge.

- Personer med funktionsvariationer har precis samma vilja att idrotta som andra, och det är extra viktigt för att de ska må bra. Men det behövs fler initiativ som gör det mer tillgängligt för dem, säger HG Rådström.

Nu utses HG och hans två spelare Alexander Wallin och Liliana ”Lillis” Rodrigues Nilsson till Loka Heroes för deras stora engagemang. Tillsammans ska de ge sig ut på ”High Five Tour” för att sprida basketen på särskolorna i mellannorrland. Det finns ca 3500 personer i målgruppen och målet är att träffa hälften.

- Vi vill givetvis att alla skall få chansen att testa på basket och allt vad det innebär med glädje, lagsammanhållning, integration och allas möjlighet att delta i gemenskapen. Alex och Lillis har båda gått ledarskapsutbildning och är fantastiska förebilder, fortsätter HG.

Loka Heroes, ett initiativ av Loka och Svenska Basketbollförbundet, vill göra skillnad i två av samhällets största utmaningar, hälsa och mångfald. Projektet kommer att stötta High Five Tour ekonomiskt såväl som med material och marknadsföring för att nå ut till målgruppen.

- För oss i Loka Heroes jury var det självklart att stötta High Five Tour. Att kunna vara med och bidra till att fler personer med funktionsvariationer får idrotta och på så sätt förbättra deras hälsa, känns väldigt viktigt för oss, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups och ordförande i Loka Heroes jury.

Om Loka Heroes 
Loka Heroes är ett initiativ från Loka (Spendrups Bryggeri) och Svenska Basketbollförbundet. Tillsammans hittar, peppar och stöttar vi människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Vi tror att basket gör skillnad inom två av vårt samhälles största utmaningar - hälsa och mångfald. Basket är nämligen Sveriges mest jämställda och integrerade sport. Loka Heroes stöttar Heroes med pengar, kunskap, utrustning, kontaktnät och kanaler att nå ut. Loka Heroes strävar efter att inspirera fler till att göra skillnad i samhället med hjälp av basket. Hip-hop artisterna Ison&Fille, humorgruppen De Vet Du och WNBA-spelaren Amanda Zahui är ambassadörer för Loka Heroes. 

Läs mer på lokaheroes.se. eller på facebook.com/lokaheroes. 

Presschef Spendrups: Rose–Marie Hertzman, Rose-Marie.Hertzman@spendrups.se, 0708-95 25 67 

Hållbarhetschef Spendrups: Anna Lidström, anna.lidstrom@spendrups.se, 070-182 78 73 

Ansvarig byrå: Håkanson United 
Projektledare SBBF: Mats Elsnitz 

Om Loka 
Loka, som är marknadsledare på smaksatt vatten, kommer från hälsokällan i Bergslagen. Människor har vallfärdat till hälsokällan i flera århundraden för att dricka av det mytomspunna vattnet. Innan vattnet tappas på flaska, kolsyras det lätt, salter tillsätts för att uppnå ett önskat mineralinnehåll och naturliga aromer tillsätts för att ge den goda smaken. Loka innehåller varken socker, sötningsmedel eller kalorier. 

Om Svenska Basketbollförbundet 
Svenska Basketbollförbundet vill att basketen blir Sveriges mest tillgängliga nationalsport. För oss betyder det att alla ska känna sig välkomna oavsett vem man är, var man bor eller var man kommer ifrån. På ungdomsnivå spelar vi Easy Basket utan tabeller, på gatan lirar vi 3x3 streetbasket och på elitnivå imponerar våra stjärnor i landslag, NBA, WNBA och Basketligorna. Vi har 80 000 medlemmar och 35 000 aktiva spelare över hela Sverige. 

High Five Tour!
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum