Studentlitteratur AB

Lokala skolinitiativ som fungerar i krisande skolor!

Dela

Krisrapporterna från svensk skola har duggat tätt. Ibland har välmenande reformer förvärrat situationen. Nu visar lokala initiativ runt om i landet på metoder som fungerar när inget annat gör det.

På ett dussintal orter har lärare och rektorer utvecklat en effektiv metod att genomföra skolans uppdrag genom att stärka lärarrollen. Det har skett på basis av professionell insikt och erfarenhet av vad som fungerar på den lokala skolan. Genom att satsa på två behöriga lärare i klassrummet – tvålärarskap – har skolor tagit sig ur krisen.

– Eleverna får ett tydligare kunskapsfokus och är nöjda för de erbjuds mer stöttning. Skolresultaten har förbättrats, lärarna trivs och framtidstro har slagit rot istället för en tyngande hopplöshet, menar läraren Anders Tidström som skrivit en bok om metoden.

Finns verkligen ekonomisk täckning?

– Erfarenheten på skolorna är att det måste ske till priset av något annat, som till exempel slopade vikarier eller borttagna biträdande rektorer.

Anders Tidström menar vidare att det ökande antal skolor som tillämpar metoden knappt har vetskap om varandra – de är varken vägledda av forskning eller pedagogiska guruer utan det har växt fram lokalt utan vägledning och stöd uppifrån.

– Med min bok vill jag inte bara uppmärksamma, utan även ge en möjlighet sprida det här framgångsrika arbetet till fler platser i Sverige, understryker Anders Tidström.

Anders Tidström är lärare och frilansjournalist och aktuell med boken Tvålärarskap – lokalproducerat och hållbart. Han har intervjuat lärare och rektorer runt om i landet som använder metoden. Med boken vill Anders uppmärksamma och sprida det faktiska arbete som bedrivs i Sverige med denna metod. Boken är en första kartläggning av svenskt tvålärarskap.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 394 miljoner kronor och har 161 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Ensidig forskning om autism och adhd påverkar flickor negativt9.9.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Forskningen på flickor med autism och adhd har länge släpat efter, vilket ofta har lett till sena diagnoser och att flickors mående inte tagits på allvar. Maria Bühler, leg. psykolog och specialiserad inom neuropsykologi, har nyligen skrivit boken Flickor med autism och adhd – En guidebok för föräldrar och professionella (Studentlitteratur, 2020) med syfte att öka kunskapen och nå ut med forskningen på ett lättillgängligt sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum