E.ON Sverige AB

Lokalt energisystem prisas internationellt

Dela

E.ONs lokala energisystem i Simris har utsetts till vinnare av en internationell jury som föredöme när det gäller att använda smarta elnät i energiomställningen. Priset delades i dag ut av Sveriges Energiminister Ibrahim Baylan vid det internationella energiministermötet i Köpenhamn.

- Vårt lokala energisystem i Simris har rönt stor uppmärksamhet i Sverige men också internationellt. Vi är naturligtvis mycket stolta över att projektet nu vunnit detta mycket fina pris i hård konkurrens med projekt från hela världen. Det är ett bevis för att vi är något intressant på spåret, säger Johan Mörnstam, VD för E.ON Energidistribution i Malmö.

Det lokala energisystemet i den skånska byn Simris är ett pilotprojekt som testar att göra en liten ort på landsbygden självförsörjande på el från solceller och vindkraft under avgränsade perioder. I projektet ingår också att styra effektuttaget i ett antal hushåll, demand side repons, genom att erbjuda ett antal kunder att delta genom att installera solceller tillsammans med batterier och/eller styrutrustning för värmepumpar och varmvattenberedare. Projektet invigdes i oktober 2017 och var femte vecka under försöksperioden är de 150 hushållen i Simris självförsörjande på el och inte anslutna till det nationella elnätet.

Priset delades ut under en ceremoni under det pågående energiministermötet inom ramen för CEM9 i Köpenhamn och Malmö.

- Det är kul att konstatera att hela projektet är sprunget ur ett kundbehov, där en vildmarksanläggning i Norrland önskade helt förnybar lokalt producerad energi, samtidigt som elförsörjningen skulle bli säkrare. Av praktiska skäl har vi valt att ha testanläggningen i Skåne men avlägsna byar och anläggningar är ett möjligt användningsområde för tekniken framöver, avslutar Johan Mörnstam.

Fakta:

CEM9, Clean Energy Ministerial 9, är en mötesplats för energiministrar från ett stort antal länder från fem kontinenter. Målet är att diskutera energiomställning. Det är nionde gången mötet hålls sedan starten 2009. Årets möte hålls i Köpenhamn.

http://www.cleanenergyministerial.org/

ISGAN, IEA Technology Collaboration Programme on Smart Grids, är en del av IEA, International Energy Agency, som i sin tur är en fristående del av OECD. Tillsammans med GSGF, Global Smart Grid Federation, delas priset Award of replication ut till ett projekt som kan stå som föredöme för hur smart teknik kan leda till ett förnybart energisystem.

http://www.iea-isgan.org/about-us/

http://www.globalsmartgridfederation.org/

Mer om det lokala energisystemet i Simris:

https://www.eon.se/framtidenarlokal

Kontakter

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Flera energibolag intresserade av E.ONs projekt SWITCH – utvecklas ytterligare inför ny säsong3.4.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Tack vare ett brett samarbete mellan flera nätägare på nationell och regional nivå har projektet CoordiNet med E.ONs handelsplattform SWITCH blivit en succé. Med otraditionella elnätslösningar har aktörerna tillsammans bland annat lindrat effekterna av kapacitetsbegränsningen som finns i en mängd elnät, främst kring storstäder. Nu stängs projektet för denna säsong, men samarbetet har gett såväl mersmak som goda erfarenheter inför nästa säsong, som startar i november 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum