Försäkringskassan

Lokalt projekt visar att aktiv chef och god samverkan ger lägre sjuktal

Dela

När arbetsgivare kommer in tidigt i sjukskrivningsprocessen och chefen har en tydligare roll i samverkan med vården och Försäkringskassan så leder det till friskare medarbetare och snabbare återgång i arbete. Det visar ett lokalt projekt i kommunerna Ljungby, Torsås och Vimmerby där Försäkringskassan, kommunerna och lokala vårdgivare deltagit. Nu håller projektet en slutkonferens i Alvesta där bland annat Mandus Frykman, regeringens samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess, deltar.

Kommunanställda i Ljungby, Torsås och Vimmerby har varit deltagare i projektet 4 Ess som sett heltidssjukskrivningar bland deltagarna minska från 46 till 7 procent, och där 45 procent av deltagarna helt har kommit tillbaka i arbete. Deltagarna har främst varit medarbetare på kommunernas socialförvaltningar, men även personal från skola och förskola – områden där sjukskrivningarna generellt sett ligger högre än genomsnittet.

– Skillnaden mot hur en sjukskrivningsprocess normalt går till är att i det här projektet så sätts insatserna in tidigare och chefen har haft ett större ansvar och en tydligare roll. Cheferna har hållit ihop avstämningsmöten tidigt i en medarbetares sjukskrivningsprocess, säger Peter Karlsson, områdeschef inom sjukförsäkringen.

Deltagit vid avstämningsmötena har, förutom medarbetaren och dennes chef, rehab-koordinator och läkare från den lokala vårdcentralen och handläggare från Försäkringskassan. Genom tidiga insatser och tidig samverkan mellan arbetsgivare, individ, vård och myndighet så har mycket goda resultat uppnåtts.

– Att projektet visat så goda resultat visar återigen på hur viktig det är med samverkan och med tidiga insatser. Men också på hur viktig arbetsgivaren är när det gäller att få människor att komma tillbaka. Det har varit många svåra samtal som de här cheferna har vågat ta och det har gett ett gott resultat, säger Peter Karlsson.

Vid projektets slutkonferens, som hålls den 17 oktober i Alvesta, närvarar även regeringens samordnare Mandus Frykman.

Media är välkomna att närvara vid konferensen.

Plats: Hotell Rådmannen, Centralgatan 2, Alvesta

Tider: Konferens 09:30 – 15:30. Avsatt tid för enskilda intervjuer 12:30 – 13:00.

Vänligen föranmäl till Gustav Berg på 072-598 02 38 eller gustav.berg@forsakringskassan.se

 

FAKTA

* Projektet 4 Ess (Smart Samverkan Småland Sydost) har delfinanseriats av Europeiska socialfonden (ESF)

* Samarbetsparters har varit Försäkringskassan (projektägare), samt kommunerna Ljungby, Torsås och Vimmerby, Arbetsmiljöverket, Region Kalmar (Vimmerby och Torsås hälsocentraler) samt Region Kronoberg (Kungshögen och Sländans vårdcentraler).

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Kraftig ökning av uttaget av tillfällig föräldrapenning7.5.2020 09:11:01 CESTPressmeddelande

Utbetalningen av tillfällig föräldrapenning (VAB) har ökat kraftigt under årets första månader. Under april i år fick föräldrar och närstående ersättning för vård av barn för 1,3 miljarder kronor. För samma period året innan låg siffran på 683 miljoner kronor. Ungefär 100 000 fler föräldrar och barn var hemma med ersättning i april 2020 än som var fallet i april 2019. Det visar Försäkringskassans statistik som publiceras idag.

Statens kostnader för socialförsäkringen ökar kraftigt med covid-194.5.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Statens kostnader för socialförsäkringen väntas öka under 2020 till följd av ett kraftigt ökat antal ansökningar inom sjukpenning, tillfällig föräldrapenning samt ersättning för höga sjuklönekostnader. År 2019 uppgick utgifterna för socialförsäkringen till 218 miljarder kronor. Under 2020 beräknas utgifterna att öka med cirka 10 miljarder på grund av utbrottet av covid-19. Samtidigt väntas utgifterna för det statliga tandvårdsstödet sjunka under 2020 – även det en direkt konsekvens av virusutbrottet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum