LO

LO:s krav på S: 201 miljarder till välfärden

Dela

LO:s ordförande Susanna Gideonsson förstamajtalar på söndagseftermiddagen i Göteborg. Där lägger hon fram LO:s krav på en omfattande förstärkning av välfärden.

Susanna Gideonsson. Bild: Christian Mård.
Susanna Gideonsson. Bild: Christian Mård.

Under kommande mandatperiod behöver välfärden förstärkas med 201 miljarder kronor för att möta upp demografiska förändringar och förbättra kvaliteten i välfärden.

– Pandemin visade hur tajt bemanning, tomma beredskapslager och snåla regioner är ett allvarligt hot mot den välfärd vi alla tar för självklar. Välfärden måste förstärkas kraftigt för att motsvara vanligt folks förväntningar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Enligt LO:s beräkningar ökar behoven i vård, skola och omsorg med 188 miljarder kronor fram till 2026. Utöver detta vill LO se en satsning på höjd kvalitet och ökad bemanning. Satsningen skulle ge 102 000 fler anställda i välfärden. Något som ger fler jobb och ökade skatteintäkter.

– Vi har råd med detta, ett starkt samhälle måste bygga trygghet mot externa hot, men också skapa trygghet i vardagen för vanligt folk. De som blundar för de ökade behoven i välfärden blundar för det som gör Sverige starkt, säger Susanna Gideonsson.

LO menar att SKR:s beräkningar om 52 000 fler anställda för att möta den demografiska utvecklingen behöver kompletteras. Utöver detta behövs minst 50 000 fler heltidsanställda inom välfärden för att personalen ska få en rimlig arbetsmiljö och tid att använda sin kompetens. Det skulle i sin tur öka kvaliteten för barn, elever, patienter och brukare.

– Det är när vi inte satsar, utan istället backar från ansvaret som barn och unga kan hamna snett. De som uppmanade till våld under påskens kravaller hade haft betydligt svårare att få gehör om ungdomarna i förorterna hade vuxit upp i ett samhälle präglat av sammanhållning och tillit, säger Susanna Gideonsson.

Mer info: LO:s pressjour 08 796 25 26

Kontakter

Bilder

Susanna Gideonsson. Bild: Christian Mård.
Susanna Gideonsson. Bild: Christian Mård.
Ladda ned bild

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum