Uppsala stift

Lösningen finns på landsbygden

Dela

Erfaren och innovativ. Lösningsfokuserad. Landsbygden i Sverige svarar ofta an på mobilisering och akuta händelser, lokalt och globalt. Nu bildar församlingar i Svenska kyrkan ett särskilt nätverk för landsbygdens förmåga och utmaningar.

”Med en förkärlek för periferin” talar ärkebiskop Antje Jackelén om kyrkans uppdrag och hänvisar till Jesus som provinsbo. I en tid av urbanisering och polarisering lyfter nu församlingar inom Svenska kyrkan landsbygdens särskilda dimensioner utifrån demokratifrågor och integration.

När den politiska debatten de senaste åren kretsar kring integration och flyktingfrågor får landsbygden sällan gehör för den integration som redan fungerar. Eller del av de resurser som vore möjliga för att säkra väl fungerande bygder både för befintliga ortsbor ochför nyanlända. När landsbygdens behov ignoreras får det konsekvenser för demokratin och samhällstilliten undermineras. Med erfarenhet av civilsamhällets påvisade styrka genom lokalt engagemang, landsbygdens nedärvda arbetssätt i att förena olika aktörer, går nu Svenska kyrkans församlingar samman för att skapa forum kring frågorna.

Nätverket ”Ett annat centrum” vill verka för demokrati och människovärde, mobilisera för nya strömningar och möjliggöra ett aktivt samarbete med landsbygdsnätverk för kyrkorna i övriga Europa. 

Länk till hemsida för nätverket

https://www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/ett-annat-centrum

Nätverket har initierats av Uppsala stift, Svenska kyrkan, utifrån ett stiftsövergripande projekt 2017-2018 ”Hur får vi dem att stanna? Om integrationsfrågor ur lands- och glesbygdsperspektiv”. 

Nätverket ”Ett annat centrum” bildades i samband med konferensen Ett annat centrum, som hölls i januari, Östersund och samlar församlingar på gles- och landsbygden över hela Sverige.

Nätverket utgår från Jordbruksverkets definition, där kommuner med en tätort mindre än 25 000 invånare definieras som landsbygd.

Samordnare för nätverket är Sara Hillert, Uppsala stift.

018-68 07 29, 070-265 86 76 eller sara.hillert@svenskakyrkan.se 

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum