Lantbrukarnas Riksförbund

LRF välkomnar utredning om stärkt konkurrenskraft och förbättrad global djurvälfärd

Dela
Elisabeth Nilsson, som tidigare har suttit i bland annat Viltskadekommissionen och lett utredningen om gårdsförsäljning, blir ansvarig för regeringens nya utredning om stärkt konkurrenskraft för svensk livsmedelsproduktion och förbättrad global djurvälfärd. ”Stärkt konkurrenskraft är en nyckelfråga för svensk matproduktion. Elisabeth Nilsson är oerhört erfaren och har en djup kunskap i dessa frågor”, säger LRFs vice ordförande Åsa Odell.
Åsa Odell, vice ordförande i LRF.
Åsa Odell, vice ordförande i LRF.

Svenskt lantbruk har ett gott renommé internationellt med sitt gedigna och framgångsrika arbete med just djurvälfärd. Ett exempel är antibiotikafrågan där LRF redan i mitten av 1980-talet beslutade att arbeta för ett förbud mot att använda antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. En fråga som nu drivs allt mer effektivt och framgångsrikt i övriga EU-länder. Tack vare starkt påverkansarbete från Sverige har antibiotikareglerna skärpts i EU.

- Djurvälfärden är en viktig fråga och vi välkomnar en inriktning där svenska bönders konkurrenskraft stärks. Det är en viktig utredning. Med rätt politiska förutsättningar kan vi fortsätta att utveckla framtidens hållbara jordbruk i Sverige, och driva på utvecklingen i övriga länder. En viktig pusselbit är minskat regelkrångel och att kommande EU-regler implementeras på ett sätt som främjar svenskt lantbruk, säger Åsa Odell.

I utredaren Elisabeth Nilssons uppdrag är bland annat att se hur exportandelen av svensk animalieproduktion kan öka långsiktigt, konsumenternas betalningsvilja och vilka krav som ställs på djurskydd i den offentliga upphandlingen.

- Det serveras tre miljoner måltider i den offentliga sektorn varje dag och då är det förstås viktigt för hela livsmedelskedjan att kommunerna köper in mat som lever upp till de agkrav som ställs på oss svenska lantbrukare. Intresset för svenskproducerat är stort hos både kökschefer och konsumenter och det är viktigt ur såväl hållbarhets- som beredskapsskäl. Den mat vi producerar i fredstid är i bästa fall den vi kan producera i kristid, säger Åsa Odell.

Elisabeth Nilssons uppdrag börjar 1 april. Den 30 juni 2024 ska resultatet redovisas.

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Åsa Odell, vice ordförande i LRF.
Åsa Odell, vice ordförande i LRF.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 130 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Pressinbjudan: Gratis frukost i skolan – en demokratisk rättighet?2.6.2023 11:58:25 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till seminarium under Järvaveckan 2 juni kl 18.45-19.10. Medverkar gör bland annat Nooshi Dagostar (V) och Elisabeth Thand Ringqvist (c). I takt med den skenande inflationen i samhället har frågan om gratis skolfrukost tagit alltmer plats i debatten. Å ena sidan larmar skolor och kommuner om elever som kommer hungriga till skolan, å andra sidan hävdar vissa att hungriga skolbarn är en modern myt.

EU-topp besöker Sverige för att prata grön omställning12.5.2023 06:47:51 CEST | Pressmeddelande

Den gröna omställningen är i fokus när Wolfgang Burtscher, generaldirektören för EU-kommissionens direktorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besöker Sverige. Burtscher får en möjlighet, att via en rundvandring på Palle Borgströms gård, se vilka effekter EU:s förslag kan få på det svenska jord- och skogsbruket. Det handlar bland annat om mål om restaurering av ekosystem, som i praktiken kan innebära att stora arealer skog och jordbruksmark måste tas ur produktion. Dessutom finns mål om att restaurera i storleksordningen en miljon hektar betesmark i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum