Transportföretagen

Luciaklädda bussar sprider ljus i mörkret

Dela

Nära hundra luciaklädda bussar kommer på söndagseftermiddagen att köra i kortege och lysa upp gatorna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå från klockan 14. Många turistbussar brukar så här års rulla till julmarknader, julfester och luciatåg. Med manifestationen #Lussebuss vill Sveriges bussföretag sprida hopp i vintermörkret.

”Lucia är en ljus högtid i decembermörkret. Vi vill visa att bussföretagen längtar efter resenärerna lika mycket som våra resenärer längtar efter att resa, men att vi just nu måste hålla ut”, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretags luciamanifestation arrangeras i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå den 13 december för att sprida ljus i mörkret. På grund av coronakrisen står nästan alla bussar parkerade hemma på sina garageplatser. Vanliga år kör bussarna seniorföreningar till kultur- och besöksmål, företag till julbord och kundevent och idrottslag till jul- och nyårscuper. Coronakrisen har drabbat bussbranschen hårt, många har sett omsättningen sjunka med upp till 90 procent.

”Vi arbetar för att bussbranschen ska överleva krisen, den är en del av vår samhällsviktiga transportsektor. Vi vet att vi kommer kunna resa igen och många bussföretag jobbar hårt för att ta ansvar för att hela resan blir säker med färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal”, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Bussbranschen är bland de hårdast drabbade sektorerna. Utöver de breda stöd som regeringen beslutat behövs även riktade stöd för särskilt drabbade branscher, som det stöd för avställda bussar som Sveriges Bussföretag lanserade redan i april. Det skulle stötta bussföretag som drabbats hårt av krisen och ge dem möjlighet att klara sig genom pandemin.

Flera av regeringens krisstöd är bra men behöver stärkas, utvecklas och förlängas fram till sommaren eller så länge som pandemin pågår. Dessutom behöver de kompletteras med riktade stöd även till den oerhört hårt drabbade turistbussbranschen. Det finns annars en risk att delar av bussbranschen försvinner och därmed en viktig del av transportinfrastrukturen”, avslutar Anna Grönlund.

För kontakt och ytterligare information om #Lussebuss:

Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, anna.gronlund@transportforetagen.se, 070-6127174 eller Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen ebba.fredin@transportforetagen.se 0730-447120.

Stockholm: Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns bussbranschförening, par.akerberg@akerbergstrafik.se, 070-662 65 71

Göteborg: Helen Bergh, MK Bussresor, helen.bergh@mkbussresor.se, 070-542 24 43 Göteborg

Malmö: Mikael Nilsson, ordförande i Skånes Bussföretag, mikael@tjornarpsbuss.se 070-640 49 20

Umeå: Fredrik Abramsson, ordförande Västerbottens Bussföretag, fredrik@abramssonsbuss.se 070-3223497

Kontakter

Bilder

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Sveriges Bussföretag är ett förbund inom Transportföretagen, transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation. Transportföretagen samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Munskydd i kollektivtrafiken30.12.2020 14:42:12 CETPressmeddelande

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheterna idag innehåller bland annat anvisningar om munskydd i den allmänna kollektivtrafiken. Folkhälsomyndigheten skriver på sin webbplats att det är den enskilde resenärens ansvar att se till att man har munskydd vid resor med obokad plats i kollektivtrafiken, något som välkomnas av Sveriges Bussföretag. Däremot är organisationen kritisk till att de företag som bedriver kollektivtrafik förväntas tillhandahålla munskydd för till resenärer som inte har ett eget.

Ett nytt Miljöarbetareavtal har träffats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet5.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Fredagen den 4 december tecknade Biltrafikens Arbetsgivareförbund (ett förbund inom Transportföretagen) ett nytt Miljöarbetareavtal med Svenska Transportarbetareförbundet, ett kollektivavtal för medlemsföretag och deras anställda i renhållningsbranschen. Avtalet omfattar cirka 5 300 anställda, ger löneökningar på 5,4 procent och sträcker sig över en avtalsperiod på 29 månader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum